понеділок, 26 лютого 2018 р.

Мова - глибина тисячоліть


Нації вмирають не від інфаркту.
Спочатку їм відбирає мову.
Ліна Костенко
                  
     Мова для кожного народу стає ніби другою природою, що оточує його, живе з ним всюди і завжди. Без неї, як і без сонця, повітря, рослин, людина не може існувати. Як великим нещастям обертається нищення природи, так і боляче б’є по народові зречення рідної мови чи навіть неповага до неї, що є рівноцінним неповазі до батька й матері.
    Згадаймо слова В. Сосюри: “Без мови рідної, юначе, й народу нашого нема”. Тому знати, берегти і примножувати рідну мову – це обов’язок кожної людини. Народ, який не усвідомлює значення рідної мови, її ролі в розвитку особистості, не плекає її, не може розраховувати на гідне місце в суцвітті народів.

     З метою розкривання багатства і краси української мови; розвитку в учнів бажання досконало знати мову свого народу; виховання любові до рідного слова, рідної землі, Батьківщини в стінах Золотоколодязянської школи було проведено низку заходів.
   У шкільній бібліотеці гордо постала книжкова виставка "Мова-глибина тисячоліть", майже всі учні (крім 1 та 2 класів) об'єдналися у написанні диктанту "Без мови немає народу", першачки поринули у дивовижний світ українського слова під час літературно-музичної композиції "Наша мова солов'їна", а на учнів другого класу чекала ціла літературна майстерня, адже вони не тільки підібрали влучні епітети, а ще й відобразили власні почуття у малюнках.





Джерело: Золотоколодязянська ЗОШ І-ІІІ ступенів.