вівторок, 27 лютого 2018 р.

Легалізація доходів фізичних осіб, які надають послуги з перевезення (таксі), але не зареєстровані фізичними особами - підприємцями


Господарська діяльність з надання послуг з перевезення (таксі), як і інша діяльність метою якої є отримання доходу, підлягає обов'язковій державній реєстрації в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань.
При взятті на облік, фізичні особи які надають послуги з перевезення (таксі) мають право самостійно обрати спрощену систему оподаткування та зареєструватися платником єдиного податку.
Згідно ст. 291 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року №2755-VI (із змінами та доповненнями) платники податків, які здійснюють господарську діяльність з надання послуг таксі можуть обрати другу або третю групу єдиного податку.
Відповідно до ст. 293 ПКУ:
 - ставка податку на другій групі встановлюється у відсотках (фіксована ставка) до розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року. Фіксована ставка єдиного податку встановлюється сільськими, селищними, міськими радами та  об'єднаними територіальними громадами з розрахунку на календарний місяць, тобто до 20 відсотків розміру мінімальної заробітної плати - у 2018році це складає 744,60грн., тобто - 3723грн*20%=744,60;
- відсоткова ставка для платників третьої групи встановлюється у розмірі 5 відсотків від отриманого доходу.
Крім того, фізичні особи - підприємці, які обрали спрощену систему оподаткування нараховують єдиний соціальний внесок на суми, що визначаються такими платниками самостійно для себе, але не більше максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, встановленої Законом "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування". При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску, а саме - 22% або 819,06грн. від мінімальної заробітної плати (3723,00грн*22%=819,06грн).
Станом на теперішній час, відповідно до ст.164 Кодексу України про адміністративні правопорушення - провадження господарської діяльності без державної реєстрації як суб’єкта господарювання тягне за собою накладання штрафу від однієї тисячі до двох тисяч неоподаткованих мінімумів доходів громадян (від 17000грн. до 34000грн.) з конфіскацією виготовленої продукції, знарядь виробництва, сировини і грошей, одержаних внаслідок вчинення цього адміністративного правопорушення, чи без такої.
Не оформлення послуг з перевезення це порушення Законів України "Про автомобільний транспорт" та "Про захист прав споживачів".

  Шановні громадяни, не порушуйте законодавство України, легалізуйте свою діяльність, оформіть трудові відносини, сплачуйте податки, приймайте участь у наповнені бюджету - це запорука соціальних гарантій та розвитку громади!

Джерело: Добропільська ОДПІ ГУ ДФС у Донецькій області.