суботу, 31 березня 2018 р.

Хроніка обласних новин



    30.03.18 у Краматорську відбулося засідання Регіональної ради з питань професійної орієнтації населення за участю заступника очільника області Ігоря Стокоза.
 На ньому були розглянуті питання про виконання заходів з реалізації Концепції державної системи професійної орієнтації населення, визначено пріоритетні напрямки профорієнтаційної діяльності в регіоні та затверджений план заходів з реалізації Концепції державної системи професійної орієнтації населення на 2019-2021 роки.
 За словами заступника очільника області Ігоря Стокоза, план заходів з реалізації Концепції державної системи професійної орієнтації населення дозволить створити передумови для професійної реалізації населення, зокрема молоді, та запобігати безробіттю.
 Цього ж дня відбулася прес-конференція, присвячена механізму здобуття середньої, професійно-технічної або вищої освіти та отримання документів державного зразка дітьми та молоддю зі сходу України в 2018 році. Учасниками прес-конференції були заступник голови Донецької облдержадміністрації Ігор Стокоз та виконавчий директор ГО «Фонд «Відкрита політика» Ірина Жданова.
    «Попереду підготовка до вступної кампанії – 2018. Робота Донецької облдержадміністрації та Фонду «Відкрита політика» - яскравий приклад вдалої співпраці влади та громадськості. Ми створимо всі умови для того, щоб діти з непідконтрольних території змогли взяти участь та здати ЗНО. Ми боремось за цих дітей і я вірю, що нам вдасться збільшити кількість абітурієнтів з непідконтрольної Україні території. Також планується створити старт-апи для навчання українських вчителів за ізраїльськими методиками», - підкреслив заступник голови Донецької облдержадміністрації Ігор Стокоз.
     На заході журналістам озвучені умови вступу до вищих та професійно-технічних навчальних закладів за спрощеною та звичайною процедурами, а також механізм прикріплення на дистанційну форму навчання/екстернат (4 кроки до здобуття середньої освіти в Україні).
   За словами виконавчого директора ГО «Фонд «Відкрита політика» Ірини Жданової, абітурієнти з непідконтрольних територій вже сьогодні можуть обирати навчальні заклади, де б вони хотіли вчитися. Через освітні центри «Донбас-Україна» абітурієнти зі сходу України за спрощеною процедурою без ЗНО, паспорта, атестата можуть вступити до вишів або ПТНЗ та отримати свідоцтво (9 клас) чи атестат (11 клас) державного зразка.
   «Кількість абітурієнтів зі сходу України та Криму, що поступили до освітніх центрів, з кожним роком зростає. У 2016 році це було 1008 чоловік, у 2017 – 1568, у цьому році очікуємо понад 2000 осіб», - наголосила Ірина Жданова.
      Що стосується спрощеної процедури, у 2018 році ОЦ «Донбас-Україна» будуть працювати з 4 червня по 28 вересня. Внесення змін до переліку ОЦ не передбачається. Повна інформація про ОЦ із зазначенням адреси, контактних даних відповідальних осіб, спеціальностей є на офіційному сайті МОН та сайті Доступна освіта – dostupnaosvita.com.ua. Як і у минулому році, ОЦ «Донбас-Україна» працюватимуть на базі 36 вищих навчальних закладів (у т. ч. їх структурних підрозділів – коледжів, ПТНЗ), 18 переміщених і 18 в Донецькій і Луганській обл. (у містах: в Києві, Бахмуті, Вінниці, Дніпрі, Дружківці, Краматорську, Красногорівці, Кремінній, Кривому Розі, Костянтинівці, Покровську, Лимані, Лисичанську, Маріуполі, Рубіжному, Сєвєродонецьку, Старобільську, Сумах, Слов’янську, Торецьку, Харкові).
   За звичайною процедурою абітурієнти зі сходу можуть вступити в будь-який університет України або в будь-який навчальний заклад світу. Для цього потрібно вчитися дистанційно або на екстернаті в школі на підконтрольній території і скласти ЗНО.
    Абітурієнти зі сходу України можуть здавати ЗНО як в основну сесію (реєстрація вже закінчилася), так і в додаткову (реєстрація буде проходити з 3 по 21 травня).
   Спочатку необхідно звернутися в одну зі шкіл на підконтрольній території і вчитися в одному з цих навчальних закладів дистанційно або на екстернаті. І отримати документ про освіту державного зразка: свідоцтво або атестат.
   Щоб стати студентом будь-якого вищого навчального закладу України, далі потрібно скласти ЗНО. Для цього необхідно з 3 до 21 травня зареєструватися на додаткову сесію ЗНО. Вона пройде з 2 по 11 липня. Важливим моментом є те, що абітурієнти з Криму і непідконтрольних Уряду територій Донецької і Луганської областей можуть подати пакет документів для реєстрації на ЗНО в електронному вигляді, відзначають в Українському центрі оцінювання якості освіти.
    Також на прес-конференції буде презентовано нову соціальну рекламу з телефонами «гарячої лінії» з питань освіти для жителів сходу України, Криму, покрокову інструкцію «4 кроки до здобуття середньої освіти в Україні» та відеоролик «Державні гарантії рівного доступу до освіти» (створено Фондом “Відкрита політика” за підтримки ЮНІСЕФ).
0 800 504 425 – БЕЗКОШТОВНО!
Мобільні номери: +38 068-951-25-13; +38 050-550-54-11
Viber/Telegram/WhatsApp/Skype: Dostupna Osvita UA
Краматорськ 0 800 50 45 22 – БЕЗКОШТОВНО!
+38 066 113 93 75, +38 097 904 71 91
Skype: Dostupna Osvita Kramatorsk
«Гаряча лінія» працює у робочі дні з 9:00 до 13:00 і з 14:00 до 18:00.
На сьогоднішній день у Фонді «Відкрита політика» продовжує працювати сайт «Доступна освіта» (dostupnaosvita.com.ua) з відео-уроками з української мови і літератури, історії України, математики, інших предметів для підготовки до ЗНО/ДПА, відео-уроками по STEM/STrEAM-курсу і актуальною інформацією з питань освіти для жителів сходу України і Криму (покрокові інструкції, новини, контакти МОН, ін.).
Джерело: Департамент інформаційної та внутрішньої політики облдержадміністрації.