вівторок, 27 березня 2018 р.

Можливості забою тварин, що утримуються в особистих підсобних господарствах населення


     Добропільське районне управління ГУ Держспоживслужби в Донецькій області доводить інформацію, що з метою виконання питань підвищення ефективності діяльності Держпродспоживслужби в частині забезпечення належного державного ветеринарно-санітарного контролю (нагляду) та у зв’язку із набранням чинності Закону України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин», який діятиме з 4 квітня 2018 року, плануються зміни в законодавстві.

      Зокрема ст. 34 Забій тварин пропонує (абзац перший частина друга) викласти в такій редакції: «Забороняється здійснювати забій свійських копитних тварин, диких ссавців, вирощених на фермі відмінних від зайцеподібних, також забій свійської птиці та кролів не на бійні, що має експлуатаційний дозвіл. Ця норма не стосується забою зазначених тварин в обсязі, що не перевищує трьох голів свійських парнокопитних тварин або інших копитних тварин на тиждень, за умови проведення передзабійного та післязабійного огляду державним ветеринарним інспектором або уповноваженим ветеринаром у порядку затвердженому центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у безпечності та окремих показників якості харчових продуктів та у сфері ветеринарної медицини, а також п’яти голів свійської птиці і кролів на день».
     В інтерв'ю БізнесЦензор від 19.03.2018р. голова Держпродспоживслужби Володимир Лапа розповів, що «..загалом наразі мова йде про обмеження кількості. Раніше можна було забивати три голови в день, а тепер три голови на тиждень. Якщо порахувати по три голови на тиждень, то це 150 голів за рік.  Якщо забиваєш менше, то можна це робити для себе. Але якщо більше, то мова йде про бізнес, який має працювати по правилах.» «Адже це не просто забій тварин, а мова про те, куди діваються потім нутрощі. Що стосується повної заборони подвірного забою, то поки це лише законодавча пропозиція. Я читав у багатьох ЗМІ, що буде заборона продавати «домашнє м'ясо». Відверта неправда. Можна привезти на бійню, забити і потім реалізувати на ринку. Заборони на реалізацію немає. Просто забій має робитися відповідно до вимог, які існують у всіх цивілізованих країнах.»
  Діюче законодавство поки що дозволяє забивати до трьох голів на день.  На даний час подвірний забій, згідно з ст.34 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» не заборонений.
   На території Добропільського району зареєстровано одне діюче забійне підприємство в селище Світле, ФОП Харлов Б.С., на  яке видано  експлуатаційний дозвіл на проведення діяльності пов’язаної з забоєм тварин. На даний час це підприемство не працює у звязку проведенням ремонту.
     
    Адміністрація Добропільського районного управління ГУ Держпродспоживслужби в Донецькій області.