четвер, 29 березня 2018 р.

Хроніка обласних новин

    Представники департаментів інформаційної та внутрішньої політики та економіки Донецької облдержадміністрації за підтримки «Центру розвитку місцевого самоврядування» провели у місті Лиман семінар на тему «Бюджети розвитку громад». До участі у семінарі були запрошені представники усіх сформованих об’єднаних територіальних громад Донецької області.
    Основними питаннями, які розглядались під час семінару стали законодавчі аспекти розвитку місцевих бюджетів, механізми державної підтримки та розвиток малого бізнесу на території громад.

    Начальник відділу методологічного забезпечення управління з впровадження реформ та децентралізації департаменту інформаційної та внутрішньої політики Ірина Пєчка під час виступу зазначила, що законодавча база зараз дозволяє громадам отримувати кошти зі значної кількості джерел.
   «Окрім податків та зборів, ви можете вільно розпоряджатись комунальною власністю, вкладати кошти у проекти, залучати міжнародні інвестиції. Звертаю увагу, що комунальні підприємства можуть приносити дохід. Для цього потрібно визначити спектр послуг, які вони можуть надавати на якісно організувати роботу підприємств. Якщо ж говорити про впровадження програм – це потужний інструмент залучення коштів. Ви можете на конкурсній основі кредитувати підприємців. Так ваші кошти будуть постійно працювати, ви будете отримувати нові робочі місця та розвинений бізнес», – підкреслила Ірина Пєчка.
   Розвиток підприємництва став чи не найголовнішою темою семінару. Начальник управління розвитку підприємництва, адміністративних послуг та ринкового середовища департаменту економіки Донецької ОДА Ірина Дудуляк презентувала присутнім програму «Український донецький куркуль». Вона зазначила, що малий та середній бізнес може стати основним джерелом надходжень до місцевих бюджетів, і тому спільно з обласною владою потрібно створювати умови для його розвитку.
   За підсумками семінару представники громад отримали методологічні рекомендації щодо розподілу бюджетів та використання спецфондів для розвитку громад.
 Джерело: Департамент інформаційної  та внутрішньої політики облдержадміністрації.