середу, 28 березня 2018 р.

Мінрегіон розробив типові проекти будівництва сучасних медамбулаторій у сільській місцевості

   У рамках реформи сільської медицини Мінрегіон розробив типові проекти сучасних медичних амбулаторій для створення спроможних мереж первинної медичної допомоги у сільській місцевості. Їх презентував заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Лев Парцхаладзе під час відеонаради з регіональними центрами розвитку місцевого самоврядування.
   «Наша мета – створити сучасні умови для надання якісних медичних послуг. Близько 72% діючих амбулаторій та ФАПів без водопостачання. 82% не мають туалетів. Тому треба створювати сучасні амбулаторії, це дуже важливо. Для цього ми розробили чотири типові проекти будівництва амбулаторій з житлом для лікаря та без нього, генеральні плани цих амбулаторій, а також посібник з усіма рекомендаціями — повний опис того, які мають бути фундаменти, стіни, перегородки, підлога, вимоги до внутрішнього оздоблення, санітарно-гігієнічні вимоги», — сказав він.

   Парцхаладзе підкреслив, що будівництво нової амбулаторії є більш економічно вигідним, ніж ремонт старих і непридатних приміщень. «Ми прописали техніко-економічні показники, що потрібно для будівництва, розробили приблизний показник вартості, де за розділами описуємо кошторис на 1 квадратний метр. Він складає 11-12 тис гривень за кв. м. без медичного обладнання та транспорту. Це дешевше та доцільніше, ніж робити якісний ремонт старих приміщень», — додав заступник міністра.
   Мінрегіон також розробив алгоритм поетапності реалізації проекту та детальний план будівництва. У першу чергу, регіони повинні сформувати, погодити в Міністерстві охорони здоров’я України і затвердити спроможні мережі надання первинної медичної допомоги, потім підготовчі етапи, розроблення та затвердження проектно-кошторисної документації та етап будівництва і закупівлі обладнання.
  ЗАВАНТАЖИТИ презентацію типових проекти сучасних медичних амбулаторій для створення спроможних мереж первинної медичної допомоги у сільській місцевості.