пʼятницю, 27 квітня 2018 р.

Мужність і біль Чорнобиля…


   26 квітня 1986 року. Чорною та гіркою увійшла ця дата в історію людства. На благодатній землі українського Полісся, майже в центрі Європи, за 110 км від столиці України - Києва, сталася аварія, яку обґрунтовано вважають найбільшою в світі техногенною і екологічною катастрофою.
...Ось вже 32 рік ця невигойна рана ятрить українську землю. Чорнобильський смерч забрав життя багатьох людей, завдає шкоди здоров’ю мільйонам українців. Наслідки чорнобильської трагедії ще сотні літ відчуватимуть на собі майбутні покоління.
   26 квітня в Ганнівській ЗОШ І-ІІІ ступенів була проведена загальношкільна лінійка «Героям Чорнобиля», присвячена спогадам про Чорнобильську трагедію. Метою заходу було розширити знання дітей про Чорнобильську трагедію, наголосити про потенційну небезпеку радіації для усього живого, розповісти про ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС (жителів нашого села), показати, що чужої біди не має; формувати почуття відповідальності до навколишнього середовища, виховувати любов до рідного краю, природи.
  В ході виховних години: «Чорна трагедія на кольоровій землі», «Дзвони, що б’ють у серця», «Чорнобильське лихо у пам’яті народній», «Атомне століття раною горить» учні 1 – 11 класів зрозуміли, що минули роки, чорнобильське лихо розчинилося у мальовничій природі України, у її духмяному повітрі, у білосніжному цвітінні садів, у джерельних криницях. Життя триває…
  Учні 5 – 7 класів переглянули фільм «Мужність і біль Чорнобиля» та розповіли про спогади людей, які були свідками цієї страшної трагедії; учитель географії Багацька Г.Г. провела конференцію для учнів 8 – 9 класів «Чорнобиль – найбільша техногенна катастрофа XX ст.»
  Проте, скільки б не пройшло часу, все одно чорнобильський біль чорною гіркотою осідає в душах українців, ця трагедія навіки оселилась у людських серцях. Чорнобильська аварія стала для нас уроком, за який заплачено дорогою ціною. Чорнобильська трагедія жорстоко нагадує нам про те, що люди ще не зовсім освоїли могутню енергію атома.
  Врятований світ – найкращий пам’ятник тим, хто загинув у чорнобильському пеклі. Пам’ятаймо про них і робімо усе, щоб ніколи у людській історії не повторився Чорнобиль.