пʼятницю, 13 квітня 2018 р.

Вишиванка – дзеркало душі



  12 квітня в Шилівській ЗОШ І-ІІІ ступенів відбувся районний семінар з національно-патріотичного виховання .
     В рамках довготривалого шкільного проекту «Перлини українського мистецтва» відбувся захід «Вишиванка – дзеркало душі». Актуальність патріотичного духовного виховання юного покоління, формування в Україні громадського суспільства, становлення єдиної нації є головною метою навчально – виховного процесу в Шилівській школі.
 Для педагогічного колективу школи патріотичне виховання – це планомірна виховна діяльність, спрямована на виховання у дітей шанобливого ставлення до Батьківщини, до рідної мови, формування національної свідомості, відповідальності за природу, прагнення праці на благо країни та її народу.
  До підготовки цього заходу долучилися учні, педагоги, члени історичного гуртка «Минуле». Зібрано багато цікавих фактів, записано спогади односельців, досліджено історичні відомості щодо виникнення вишиванки та її надзвичайну рукотворну молитву.
  На зустріч у вишиванках зібралися всі педагоги закладу, учні школи, серед запрошених почесних гостей – кращі вишивальниці Шилівської сільської ради Злидниченко Тамара Іванівна, Новіцька Ніна Минівна, справжні патріоти України – брати Батицькі: Віктор Миколайович та Андрій Миколайович, поціновувачі української вишиванки Кутня Валентина Петрівна та Гайдоба Наталя Федорівна, методист відділу освіти Добропільської РДА Булатова Ольга Павлівна, заступники директорів шкіл з виховної роботи, педагоги-організатори.
  Лунали гарні слова про вишиванку – рукотворну молитву, звучало багато пісень про Україну та її долю у виконанні кращих вокалістів школи, співучої родини Блашнікових. Гостей зачарував танок у виконанні вчителів школи.
  Не забули і про воїнів – односельчан, які несуть службу в Збройних Силах України та стоять на сторожі кордонів нашої держави. Для випускника нашої школи Новіцького Андрія Вікторовича шкільна родина приготувала вишиванку та сувеніри для інших воїнів як обереги від лихої кулі.
  Святу української вишиванки передував майстер – клас учителя трудового навчання Нагач Катерини Григорівни. Під її керівництвом гості закладу із захопленням створили малюнки на сатиновій тканині в холодній техніці батику та написали на постері звернення до учнів школи у патріотичному стилі.
   На згадку про урочистий захід гості отримали сувеніри «Дівчинка у вишиванці» з написом Л. Костенко «Любіть українське – носіть вишиванку».
   Гаслом дня стали слова І.Світличного: «Вітчизна – це не хтось і десь. Я – теж Вітчизна».