вівторок, 15 травня 2018 р.

Майстер і Майстриня


   Сьогодні ми продовжуємо  розповідь про майстринь Добропільського району. Одна із таких - Гайдук Марія Миколаївна, завідувач Криворізької бібліотеки, чудова жінка із золотим серцем, чуйною душею та працьовитими руками.
    Марія Миколаївна завідує бібліотекою понад 30 років, а розпочала свою професійну діяльність у Завидокудашевській сільській бібліотеці Криворізької сільської ради відразу після школи. З 1977 року по теперішній час працює завідуючою Криворізької сільської бібліотеки і працює по сей час. 

      Сьогодні її бібліотека стала інформаційним центром для мешканців села. Як гарна господиня і професіонал, Марія Миколаївна  створила бібліотеку затишною і гостинною, до якої постійно поспішають діти та дорослі. Вже більше п’яти років мастериця Марія Гайдук займається виготовленням оберегів, ляльок - мотанок, всі вони - унікальна ілюстрація самих різних народних обрядів.
      Яскраві намиста на ляльку допомагає нанизати онук Микита, а все інше - за натхненням. «Коли задумаю чергову, так заснути не можу, поки не зроблю», - зізнається автор. Хтось скаже - якийсь давній забобон, хіба порівняти цей ручний виріб з сучасними шедеврами іграшкової індустрії? А для Марії Миколаївни вони - такі прості - носительки доброї енергетики.
    Добропільські ляльки, як оберіг і як унікальне творіння українських майстрів були презентовані на виставці в Донецькому краєзнавчому музеї, вручалися почесним гостям з Польщі, Італії, Німеччини, Австрії. Делегація району завжди брала їх з  собою у подорож до інших областей України, до Білорусі. Жоден ярмарок не проходить без виставки її ляльок.
   В бібліотеці завжди є охочі поглянути  на досить незвичайне хобі її господині, та й самим навчитись. Марія Миколаївна Гайдук завжди рада таким «оглядинам», адже ляльки-мотанки, які десятками вишикувалися на стелажах та поличках, для неї, як живі. І робить вона їх для людей, з задоволенням  роздаровуючи направо і наліво. А ще в своїй «світлині» вона виставляє вишивки, малюнки та інші вироби своїх земляків.
   Тож, завітайте в гості до Марії і ви познайомитеся з народною творчістю, якій уже більше трьох тисячоліть.