субота, 5 травня 2018 р.

Паспортизація пасік


Шановні утримувачі бджолосімей!

    Добропільське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Донецькій області інформує - всі наявні в Україні пасіки підлягають обов’язковій реєстрації та паспортизації.
 Пасіка підлягає реєстрації за місцем проживання фізичної особи або за місцезнаходженням юридичної особи, яка займається бджільництвом, у місцевих державних адміністраціях або сільських, селищних, міських радах. Ветеринарно-санітарний паспорт видається державною установою ветеринарної медицини на кожну пасіку з метою обліку здійснення лікувально-профілактичних заходів. Результати проведених обстежень та досліджень обов’язково зазначаються в паспорті пасіки із засвідченням печаткою державної установи ветеринарної медицини.
   Згідно вимог чинного законодавства, забороняється переміщення бджіл та продуктів бджільництва з пасік, які не мають ветеринарно-санітарного паспорта та даних за останні 6 місяців щодо характеристик пасіки, її епізоотичного стану, проведених лабораторних досліджень, лікувально-профілактичних та санітарних заходів.
  Під час проведення весняно-польових робіт на фермерських полях, досить часто використовуються отрутохімікати, які можуть привести до масового отруєння бджіл. Застосування засобів захисту рослин у сільському та лісовому господарстві дозволяється згідно з їх переліком, затвердженим у встановленому порядку центральним органом виконавчої влади з питань аграрної політики. Особи, що застосовують засоби захисту рослин для обробки медоносних рослин, повинні попередити про це через засоби масової інформації не пізніше, ніж за три дні. При цьому, в повідомленні мають міститися: дата обробки, назва препарату, ступінь та строк його токсичності.
   В разі загибелі бджіл внаслідок обробки суб’єктами господарювання медозборів отрутохімікатами, на відшкодування збитків мають право особи, чиї пасіки були відповідним чином зареєстровані та мали ветеринарно-санітарний паспорт пасіки. Законодавчу силу при визначенні причин загибелі бджіл мають висновки лабораторної діагностики. Для досліджень в лабораторію відправляють загиблих бджіл, супровідний лист, в якому зазначається перелік необхідних досліджень та акт ветеринарно-санітарного обстеження пасіки, підписаний ветеринарним лікарем господарства або району, представником сільської або селищної ради та іншими зацікавленими особами.
   Ветеринарно-санітарний паспорт допоможе і тоді, коли пасічник їде за межі свого району, адже для цього також потрібні всі необхідні документи, де міститься інформація, в тому числі і лабораторні обстеження на захворювання. Бджоляру потрібно тісно співпрацювати з ветеринаром, опиратись на його поради і виконувати ветеринарно-санітарні вимоги, які рекомендуються щодо пасіки.
    Для проведення процедури паспортизації пасіки необхідно звертатись до Добропільської районної державної лікарні ветеринарної медицини, розташованої за адресою: Добропільський район, смт Святогорівка, вул. Привітна 21.
   Телефони для довідок: начальник Добропільської районної державної лікарні ветеринарної медицини (Добропільська РДЛВМ) – Тимохін Валерій Віталійович – 066- 75-11-777; зав. протиепізоотичним відділом Добропільської РДЛВМ – Ліпатова Тетяна Іванівна – 066- 420-85- 17;
   Лікарі ветеринарної медицини структурних підрозділів Добропільської РДЛВМ:
  - Зав. Шахівською дільничною лікарнею ветеринарної медицини – Коненко Олексій Володимирович – 099-069-00-92;
  - Зав. Криворізькою дільничною лікарнею ветеринарної медицини Добропільської РДЛВМ – Літвінов Сергій Володимирович – 099-985-16-51;
 -  Зав. Золотоколодязькою дільничною лікарнею ветеринарної медицини – Ткаченко Тетяна Корніївна – 095-017-84-27.

   Адміністрація Добропільського районного управління Головного управління держпродспоживслужби в Донецькій області.