середу, 30 травня 2018 р.

Вони — майбутнє України


                                                                                                            До Дня захисту дітей



        Обдарованість дитини... Що це таке? Можливо це своєрідна іскра Божа, яку треба відшукати в її душі і допомогти не тільки не згаснути, а спалахнути полум’ям. Здібні, талановиті люди в будь-якому суспільстві є його “локомотивом”. Саме їхніми інтелектуальними зусиллями забезпечується прогрес суспільства, плодами якого користуються всі.
         Завдання школи — підтримати учня і розвинути його здібності, підготувати ґрунт для того, щоб ці здібності було реалізовано. Обдаровані діти мають активну пізнавальну потребу, вищі інтелектуальні здібності порівняно з більшістю учнів, потяг до навчання, творчі можливості. Саме тому педагогічний колектив Шахівської ЗОШ І-ІІІ ступенів активно працює над реалізацією цих завдань, розвитком обдарованості учнівської молоді.
      Маємо свої досягнення. Учні нашої школи: Скрипнік Каміла, Маміч Поліна, Крайня Любов, Яблучанська Крістіна, Строган Віолетта, Паньковець Дар’я, Олексів Мар’яна – щорічні переможці районних предметних олімпіад, учасники обласних. У 2017 – 2018 н.р. Паньковець Дар’я стала стипендіатом районного конкурсу «Інтелект шанс», а Скрипнік К., Строган В. посіли другі місця, Талалайкіна Ю. – третє місце. Строган В. та Яблучанська К. стали призерами обласного конкурсу учнівських проектів – презентацій «З душею про Україну» у номінації «Історико – краєзнавчий напрям». Учні: Яблучанська Крістіна, Строган Віолетта, Паньковець Дар’я - лауреати Всеукраїнського конкурсу учнівських творів «Я журналіст!». Щорічним призером районного конкурсу «Поетична юнь Добропільщини», лауреатом І премії районного конкурсу «Творче диво Добропільщини» є Олексів Мар’яна, учениця 7 класу. Учениця 4 класу Антонь Анастасія - дипломат традиційного танцювального турніру України «Золота туфелька» (І місце в категорії Ювенали1 «Н» у програмі St, Lat). Шляховий Ігор – призер обласних та міжнародних спортивних змагань з греко-римської боротьби.
    Обдаровані учні нашої школи: Яблучанська Крістіна, Строган Віолетта, Паньковець Дар`я, Скрипнік Каміла і Крайня Любов - активні учасники Природничої школи Національного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді МОН України (м.Київ). Їхні дослідницькі роботи вважаються одними з кращих.
   Учні Шахівської ЗОШ І-ІІІ ступенів: Строган В., Яблучанська К., Ткачик А., Іващук А. - взяли активну участь у роботі обласного фестивалю «Природничий калейдоскоп», який був присвячений 100-річчю позашкільної освіти в Україні та відбувся в м. Слов’янську. Вони нагороджені грамотами за плідну природоохоронну діяльність та досягнення високих результатів у конкурсах еколого-натуралістичного напряму.
    На території Шахівської громади також працює Никанорівська ЗОШ І – ІІ ступенів. Школа налічує 5 класів, в яких навчається 33 учні. Хоча школа мала за кількістю школярів, зате вона відзначається активністю своїх вихованців, особливо молодших.

   Катерина Чистякова— учениця 2 класу, активна, творча дівчинка, багато читає та цікавиться додатковою літературою. Катерина любить читати книги про природу, розшукує цікаві факти із життя, історії. Цікавиться пригодницькою та енциклопедичною літературою.
   До громадських доручень ставиться серйозно. Бере активну участь у художній самодіяльності та спортивному житті школи. Катерина є постійним учасником класних конкурсів та позакласних заходів. Дівчинка брала участь у міжнародній українській олімпіаді «Соняшник». У груповій роботі завжди стає лідером. Відвідує гурток «Умілі руки», бо любить виробляти своїми руками різні фантастичні речі. 

    Дан Софія – учениця 3 класу Никанорівської загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів. Дівчинка працьовита, цілеспрямована, серйозно ставиться до навчання, має достатній рівень знань. Софія є активним учасником класних та шкільних свят: « Осінні барви», «Тато вміє», «Міні-міс «Весна 2018». Вона—переможниця класного конкурсу «Зірковий час», брала участь у всеукраїнській українознавчій грі «Соняшник». Софія гарно співає, тому неодноразово виступала у районному пісенному конкурсі «Душа моя співуча», де займала І-ІІ місця. А роботи дівчинки з декоративно-прикладного мистецтва вражають своєю фантазією.
   
  Минулої осені в житті Сергія Воронова сталася знаменна подія: він пішов до школи. Перше життєве випробування хлопчик подолав з гідністю. Старанний, активний на уроках, товариський, завжди усміхнений, він став улюбленцем усієї школи. Має добру пам’ять, чудовий голос, артистичний, спортивний, рухливий та прудкий, що допомогло хлопчині завоювати симпатію й захоплення не тільки журі, а й глядачів у районному конкурсі «Творче диво Добропільщини» (худ. чит. 6-10 рр.) та в районному фестивалі «StarsMusicFest» (естрадна пісня) й отримати дипломи першої премії.
   Не по-дитячому відповідальний, зібраний, акуратний, Сергій викликає повагу та почуття надійності. І по-дитячому милий, лагідний, ніжний.
   Охоче проводить свій вільний, поза уроками, час у сільському клубі, де виготовляє різні поробки.
   Обдаровані діти – майбутній цвіт нації, інтелектуальна еліта, гордість і честь України. Тому кожному педагогу слід постійно пам’ятати, що обдарованість необхідно підтримувати та розвивати. Адже від цього залежать результати вихованців, майбутнє держави.
   Не стоїть осторонь і Шахівська громада, яка прагне всіляко підтримати кожну дитину та створює належні умови для розвитку маленьких обдарувань, від яких залежить майбутнє українського народу.


                                                            Педагогічний колектив Шахівської ЗОШ І-ІІІ ступенів.