четвер, 14 червня 2018 р.

Фітосанітарний стан сільськогосподарських культур станом на 13 червня 2018 року




 Інформаційне повідомлення.


Кліматичні умови
    За звітний період погода характеризувалася значними середньодобовими коливаннями температур від +280С до +30С в нічний час (Середньодобова +18,30С).
Температура на поверхні грунту максимально прогрівалась до +540С, та опускалась до +40С в ночі.
           На глибині 10см. Середньодобова температура становила +240С.
Відносна вологість за звітний період перебувала в межах від 20 до 59%.
Швидкість вітру, при поривах, за звітний період сягала 13,0 м / сек .
Опадів за звітний період 2,5 мм.

Сума ефективних температур:
-вище +50С становить 760 -8700 при нормі 641-6510.
-вище +100С відповідно 409-4600 при нормі 318-3200.
-вище +150С відповідно 144-1780 при нормі 99-1010.
Погодний огляд показує чітку тенденцію що до значного перевищення середньорічних показників сум ефективних температур по області, що пояснює стрімкий розвиток та поширення всіх видів фітофагів. Розвиток шкідливої ентомофауни значно здвинувся на значно раніші строки.
Погодні умови звітного періоду носили екстремальний характер. На фоні високих денних та досить низьких нічних температур при низькій відносній вологості при високій швидкості вітру верхні шари грунту втратили вологу.
При проведенні контрольних обстежень спостерігається значне пригнічення посівів практично всіх культур.
Фенологія культур
1.      
Озима пшениця- молочна, молочно-воскова стиглість.

Ячмінь ярий – молочна стигліть

Горох – утворення, достигання бобів

Ріпак ярий –ріст стручків

Озимий ріпак –дозрівання стручків.

Соняшник – від 4 до 10 пари справжніх лисків.

Плодовий сад – ріст завязі.
8. Багаторічні бобові трави –відростання після скошування.

Мишоподібні гризуни
Обстеження звітного періоду свідчать про низьку чисельність шкідника і як висновок, що в продовж весняно-літнього періоду шкідник загрози посівам сільськогосподарських культур не несе. На звітну дату пошкодження мишами соняшника припинились.
Лучний метелик
Триває літ метеликів 1 покоління понад посадками, на сільгоспкультурах. Інтенсивність льоту складає 2-5 шт на 10 шагів. Відмічено відродження та початок харчування личинок
на бур’янах в посівах соняшнику, кукурудзи. На даний час чисельність шкідника низька але при підвищенні вологості і масовому відродженні гусень ще можливі пошкодження.
Саранові
При обстеженні неорних земель та багаторічних трав виявлені личинки нестадних видів саранових (коники). Личинки в більшості старших віків, на півдні зустрічаються імаго (пріс італійський). Кількість на багаторічних травах до 1 шт/м2. пошкодження на сільгосп культурах невиявлені. Стоїть жарка суха погода та при збільшенні чисельності саранових слід очікувати збільшення пошкоджень с/г культур.
Клоп шкідлива черепашка
При обстеженні клопи зустрічаються практично по всій площі полів. Чисельність на крайових смугах (до 100м. від лісосмуг) дещо вища і становить від 0,25 до 1шт/м.кв.
Переважають з обстежених самки біля 60%.
Початку яйцекладки 7.05. відродження личинок вперше зафіксоване 19.05., при середній чисельності 2-4 шт/кВ.м. На звітну дату відродження личинок практично закінчилось. В південних районах на 60% площ кількість личинок складає 3,5-5 шт/м2. Віковий склад: 1- 5%, 2- 15%, 3- 45%., 4- 30%, 5- 5%. На цих ділянках проводиться хімічні обробки.
Хлібний турун
Шкідник завершив весняний цикл розвитку і пішов на заляльковування.
Підгризаючи совки
При обстеженні відмічені гусениці озимої совки з щільністю до 2шт./м2 . гусениці завершують цикл розвитку та ідуть на заляльковування .
Грунтові шкідники
При проведенні контрольних обстежень виявлені: - піщаний мідяк, черниці, чисельність становить від 0,2 до0,5 екз/м2. На посівах соняшнику відмічаються слабкі пошкодження листя до 0,5%.
Хлібна смугаста блішка
За наявних погодних умов розвиток блішок тривав біля лісосмуг на дикоростучих злаках.
П’явиця червоногруда
За звітний період відмічено поява молодих жуків (05.06) на посівах ячменю в кількості до 0,5 шт на м2. Пошкодженність була значна..
На захищених посівах шкідник практично відсутній.
Хлібний трипс
При проведенні контрольних обстежень відмічається наростання чисельності та заселеності імаго хлібного трипса, заселено до 90% обстежених площ. Косіння сачком показує в окремих випадках досить високу чисельність шкідника. На полях де проведені захисні обробки шкідник практично відсутній.
Відмічається відродження трипса 27-29 травня. На сьогодні кількість коливається від 5- 10, а на де- яких ділянках досягає 30 і більше на півдні шт. на колос. На необроблених ділянках можливе велике пошкодження зерна.
Пильщик хлібний
Відмічаємо продовження льоту імаго та відкладання яєць, відродження і харчування личинки. Кількість шкідника на рівні минулих років.
Злакові попелиці
За звітній період заселенність площ збільшилась до 70%. Попелиці заселили колос, заселено 8- 10% рослин. В колонії 5-8 штук попелиць. Очікуємо накопичення шкідника на полях та збільшення шкодочинності.
Геліхризова попелиця
Почалось заселення посівів попелицями з 23-25 травня. Заселяються крайові смуги. Кількість невисока.
Жук кузька
На озимих культурах шкідник зустрічається в поодинокій кількості. За останні роки відмічається значне зменшення його кількості.
Ріпаковий листоїд
На посівах озимого і ярого ріпаку шкідник живиться в невеликій чисельності
Хвороби озимих
При обстеженні посівів озимих культур відзначається початок розвитку хвороб:
- із обстежених площ озимих по попереднику соняшник (фаза кущіння) на 30-40% площ відмічається розвиток септоріозу.
- практично на всіх обстежених площах локально зустрічаються корневі гнилі.
Значні середньодобові коливання температур сприяють розповсюдженню та розвитку хвороб зернових.
- на площах добре розвинених озимих культур при обстеженні виявлено початок розвитку борошнистої роси на нижніх листах. Розвиток хвороби досить слабкий - уражено від 3 до 5% рослин при 5% розвитку хвороби.
Наявні погодні умови (низька вологість повітря і грунта, високі температури) дещо стримують розвиток хвороб, але загальний фон викликає занепокоєння.
Шкідники овочевих культур
Хрестоцвітні блішки. Перезимувалі блішки закінчують живлення на середній та пізній капусті. Чисельність блішок не складає загрози.
Капустяна міль. Відмічено льот метеликів ІІ-го покоління з 21.05. Зараження пізньої капусти до 5%.
Клоп украшений. Продовжується живлення клопа на грядках середньої та пізньої капусти. Чисельність нижче ЕПШ. З 20.05 іде яйцекладка.
Весняна капустяна муха. Завершується розвиток мухи І-го покоління на середній капусті. Шкодочинність личинок невисока.
Колорадський жук
    У зв’язку з розтягнутой яйцекладкой на кущах картоплі живляться личинки різних віків. Чисельність шкідника висока і складає 5-12 на кущ, пошкодженність листа висока.
Плодовий сад
      Погодні умови звітного періоду сприяли стрімкому розвитку як плодових , так і відповідно всіх шкідників та хвороб:
      Розвиток та харчування різних видів (бояришнікова, розанна та ін) листовійки. Розанна листовійка почала заляльковується з 28 травня. З 8 червня відмічається початок льоту цього шкідника
      Заселення молодих пагонів попелицею йде поступово, несприятливі погодні умови.
      Відродження 1 покоління яблуневої плодожерки 15-16 травня, на оброблених садах шкодо чинність низька.
 Продовжується харчування гусениці яблуневої молі, кількість на рівні минулих років. 

Джерело: ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБИ

ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ