суботу, 30 червня 2018 р.

Хроніка обласних новин

     26 червня відбувся брифінг департаменту освіти і науки, департаменту сім’ї, молоді та спорту, а також управління культури і туризму. 
   Розглядалися важливі питання ходу ЗНО-2018 на Донеччині, організації оздоровлення та відпочинку дітей Донецької області влітку 2018 року, а також концепції розвитку Єдиного українського культурного простору Донеччини: видатні історичні постаті.

     Мова йшла про ЗНО як невід’ємну систему оцінювання знань випускників та майбутніх абітурієнтів в Україні. Особливу увагу приділяли організації ЗНО на тимчасово окупованих територіях. Про організацію проведення оцінювання, результати навчання в 2018 році розповіла заступник директора департаменту, начальник управління освітньої політики та менеджменту Тетяна Сідашева.
    За її словами, у 2018 році абітурієнти проходили ЗНО з 11 предметів: українська мова і література, історія України, математика, біологія, географія, фізика, хімія, англійська мова, іспанська мова, німецька мова, французька мова.
    «Іспити з англійської мови доповнили аудіюванням і департаментом освіти і науки своєчасно було придбано відповідне обладнання. Участь абітурієнтів від кількості зареєстрованих учнів коливається від 85,7% з німецької, французької мови, 87,6% з фізики до 96,5% з української мови. Шість учнів Донецької області отримали 200 балів. Це випускники Маріупольського технічного ліцею – Андрій Дерев’янко, Данило Дубик, Карина Подольська, Данило Донєв. Випускник Маріупольської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №67 Артур Рассохін та випускник Слов’янської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №5 Максим Бойко»,– зазначила Тетяна Сідашева.
      Актуальною темою став сезон оздоровлення та відпочинку дітей влітку на Донеччині. Про табори, організацію оздоровлення та відпочинку розповіла заступник директора департаменту сім’ї, молоді та спорту Лілія Золкіна.
     «В 2018 році планується відкриття 463 дитячих закладів оздоровлення та відпочинку. З них 435 пришкільних таборів, 20 позаміських закладів, 6 наметових та 2 табори праці та відпочинку. Наповнення таборів у цьому році значно більше, ніж у минулих. Не менш важливим фактом є те, що з 20 можливих закладів тільки 3 комунальних, решта – приватні. Тому їм важко було працювати, бо підготовка до літньої оздоровчої кампанії для дитячої здравниці коштує біля 1 млн грн», – роз’яснила Лілія Золкіна.
     Також була анонсована акція «Донеччина зустрічає своїх захисників», яку проведуть 4-5 липня між містами Слов’янськ та Краматорськ на горі Карачун.
З основними завданнями проекту Єдиного українського культурного простору Донецької області та його концепцією ознайомила в.о. начальника управління культури і туризму Світлана Шмельова.
     «У сучасній важкій ситуації викликів та загроз, кардинальних змін у політиці, економіці, соціальній сфері поряд із завданням щодо збереження територіальної цілісності, пошуком шляхів до євроінтеграції перед населенням Донеччини постає завдання довести всьому світу, що Донецька область – це Україна зі своєю українською історією, українськими традиціями та звичаями, культурною спадщиною та культурним надбанням.
      Завданнями проекту є утвердження в свідомості і почуттях донеччан патріотичних цінностей, переконань і поваги до історичного та культурного минулого області; культивація кращих рис української ментальності, працелюбності, свободи, справедливості, доброти, чесності, шанобливого ставлення до культурної спадщини малої батьківщини; усвідомлення самоідентифікації і причетності до побудові сучасної України», – акцентувала Світлана Шмельова.
      Вона продемонструвала фільм, підготовлений управлінням культури і туризму, який демонструє історію утворення населених пунктів Донеччини, плани на створення нових місць відвідування туристами та значущих для культурної спадщини українців.

Джерело: Прес-служба Донецької облдержадміністрації