середу, 6 червня 2018 р.

Результати весняної диспансерізації ВРХ на території району

   З настанням теплої пори року проводитися диспансеризація тварин (великої рогатої худоби) з особистих підсобних господарств населення району, основою якої є діагностичні дослідження тварин на туберкульоз, лейкоз, бруцельоз, а також щеплення проти сибірки.   Цього року в Добропольском районі диспансеризація проходила з 3 по 30 травня. Добропольской районною державною лікарнею ветеринарної медицини було досліджено і щеплено 886 голів великої рогатої худоби, це на 12% меньше по відношенню до відповідного періоду минулого року, що пов'язано із скороченням поголів'я худоби в регіоні. Добропольский район можна сміливо вважати благополучним по бруцельозу і туберкульозу тварин, але є тенденція до зростання захворюваності на лейкоз ВРХ. Кількість тварин, що реагують позитивно на лейкоз, по відношенню до 2017 року збільшилася вдвічі і складає 1,6% від досліджених тварин.

        Необхідно відмітити, що лейкоз ВРХ це інфекційна хронічна хвороба пухлинної природи. Через хворобу відбуваються зміни якісних характеристик молока і м'яса і накопичення в них шкідливих для організму тварин і людей метаболітів триптофану, які мають канцерогенну дію. Звертаємося до усіх власників тварин з проханням відповідально віднестися до здоров'я оточення. Ваша тварина здорова і ви отримуєте від нього якісну і безпечну продукцію.
    Тому, хто звик придбати тваринну продукцію у приватних продавців, варто потурбуватися про свою безпеку самостійно. Слід переконатися, що корова ідентифікована, досліджена і щеплена проти інфекційних захворювань. Якщо тварина здорова, вам обов'язково покажуть паспорт великої рогатої худоби з відмітками про ветеринарні обробки. Не слід купувати продукцію тваринництва (м'ясо, молоко і молочні продукти) в місцях невстановленої (стихійної) торгівлі, інакше ризикуєте поповнити ряди мільйонів хворих туберкульозом, лейкозом і іншими хворобами.

Адміністрація Держпродспоживслужби району.