середу, 13 червня 2018 р.

ТУРБОТА ПРО СТАН РЕПРОДУКТИВНОГО ЗДОРОВ’Я УКРАЇНЦІВ

                                                                                                                                                                                                                     НОВИНИ ІЗ СЕСІЙНОЇ ЗАЛИ         

      Минулої сесії депутатам Добропільської районної ради виконуючим обов’язки головного лікаря комунального некомерційного підприємства «Районний центр первинної медико – санітарної допомоги Добропільської районної ради» Тетяною Лінкіною була презентована районна програма «Репродуктивне та статеве здоров’я населення Добропільського району» на 2018-2022 роки».
     Сталий розвиток суспільства будь-якої країни значною мірою залежить від демографічних перспектив, які визначаються здатністю населення до простого відтворення або заміщення чисельності покоління батьків чисельністю покоління дітей.
    Стійка тенденція скорочення чисельності населення регіону внаслідок зниження рівня народжуваності та підвищення загальної смертності ставить під загрозу майбутнє. У Донецькій області, як і в цілому по Україні, протягом останнього десятиріччя відбувається суттєве скорочення середньої очікуваної тривалості життя у зв’язку з погіршенням стану здоров’я. Зазначене негативно впливає на розвиток продуктивних сил, рівень добробуту людей та економічну ситуацію в регіоні.
   Особливе занепокоєння викликає стан репродуктивного здоров'я населення, яке є невід'ємною складовою здоров'я нації в цілому і має стратегічне значення для забезпечення сталого розвитку суспільства.
   Низький рівень народжуваності та високий рівень загальної смертності населення виводять проблему репродуктивного здоров’я і тривалості життя в ранг загальнонаціональних.
Пріоритетним напрямом в системі охорони здоров'я, не зважаючи на всі військові події в регіоні, повинна залишатися охорона материнства та дитинства. На теперішній час ця категорія населення продовжує залишатися вкрай незахищеною. Регіон відрізняється підвищеною техногенною небезпекою, складними екологічними умовами. Все це обумовлювало високі показники смертності в регіоні, в тому числі материнської та малюкової, в порівнянні з загальнодержавними.
   Такий стан справ зумовлює з одного боку перегляд звичної системи організації надання медичної допомоги дітям та матерям, необхідність подальшого здійснення комплексу заходів, спрямованих на поліпшення репродуктивного здоров'я населення, та потребує прийняття програми «Репродуктивне та статеве здоров'я населення Добропільського району» на 2018 - 2022 роки».
  Виконання Програми надасть змогу знизити рівень: материнської смертності, малюкової смертності, підліткової вагітності, штучного переривання вагітності серед жінок фертильного віку, онкологічної захворюваності молочної залози, збільшити кількість дітей, які перебувають на грудному вигодовуванні до 6 місяців, підвищити рівень використання сучасних засобів запобігання незапланованій вагітності.
  Детальніше ознайомитися із завданнями та заходами щодо виконання  цієї Програми, обсягами її фінансування за посиланням: