пʼятниця, 8 червня 2018 р.

Психологічний супровід "Нової української школи"

   6 червня 2018 року відбулося засідання методичного об`єднання практичних психологів освітніх закладів Добропільського району.
   На порядок денний було винесено наступні  питання:
1. Психологічний супровід "Нової української школи".
2. Арт-прийоми в роботі практичного психолога: «Подорож з сюрпризами. Метафоричні асоціативні карти в роботі психолога»; мотиваційні ігри з піском, пальчикові походи, півкульове малювання.


       В ході роботи фахівці психологічної служби опрацювали важливий момент психологічного супроводу зміни з традиційного оцінювання (підсумкового оцінювання) на формуюче оцінювання в початковій ланці освіти.
    Дитина не може самостійно заявити про свої проблеми. Вона має опосередкований прояв —  відстає у розвитку, вередує чи поводиться агресивно тощо. Аби з’ясувати психологічні проблеми дитини, активність має проявити дорослий. Відшукати проблеми зростання дитини допомагають метафоричні асоціативні карти. Як саме їх слід застосовувати під час роботи з дітьми, який алгоритм роботи з МАК відпрацювали з фахівцями, відзначили важливі якості самого психолога в роботі з метафорою.
   Навряд чи знайдеться багато людей, які в дитинстві не грали в пісочниці. Але, будуючи замки з піску, навряд чи хтось із дітей замислюється, що вони, таким чином, висловлюють свої почуття і ставлення до навколишнього світу. Сьогодні вченими розроблено цілий напрямок – пісочна терапія, яка допомагає не тільки дітям, а й дорослим. Ігри з піском розвивають дрібну моторику рук, творчий потенціал, просторове сприйняття і образно-логічне мислення. Також підкреслюється і глибший вплив пісочної терапії: гармонізація внутрішнього світу, засвоєння моральних норм та принципів добра і зла.
   На засіданні методичного об`єднання практичні психологи познайомилися з чудовим інструментом психолога - піском, опрацювали ігри, вправи, спрямовані на мотивацію, означення власних кордонів, за допомогою піску формували вміння контактувати, взаємодіяти в партнерстві, висловлювати гнів, працювати з різними емоціями та почуттями.

Джерело: відділ освіти райдержадміністрації.