понеділок, 16 липня 2018 р.

Є така професія – бухгалтер!

      Історія бухгалтерського обліку налічує майже 6 тисяч років. Облік називали таємницею богів, а цифри і до цього часу – сакральний елемент буття. Батьківщиною бухгалтерського обліку вважається Древній Єгипет. Початок сучасному обліку було покладено в Лідії. У письмових джерелах, що збереглись до наших днів, згадується давньогрецький спосіб викреслювання записаної раніше інформації. Так, до прикладу, враховували борги з податків та їх погашення. Завдяки грекам в Стародавньому Римі з’явилися банки і пов’язана з ними термінологія.
       Основоположником же бухгалтерського обліку у вигляді, близькому до того, яким ми його звикли бачити, вважається Пачолі, Лука (1445 -1509) – визначний математик з Італії. Тоді ж і з’явився термін «бухгалтер». З того часу бухгалтерський облік розвивався як наука, а робота бухгалтера набула суспільної ваги.

    Слово «бухгалтер» походить з німецької мови і поєднує два слова: das Buch (книга) і halten (тримати).
   На сьогоднішній день „бухгалтер" є однією із найпоширеніших професій. Чим же викликана її така популярність?
    Бухгалтер займається обліком всіх цінностей підприємства і стежить за тим, щоб ні гроші, ні товари не губилися. Для ведення такого обліку ще в давнину була придумана спеціальна система рахунків, яка допомагає бухгалтеру враховувати грошові та матеріальні цінності, що надходять і виходять і зберігаються на підприємстві.
   Бухгалтер не тільки технічно здійснює облік, а й веде велику роботу з планування, контролю, аналізу, готує інформацію, яка враховується менеджерами при прийнятті управлінських рішень.
    Для бухгалтера завжди велике значення мали пристосування для числових розрахунків. Довгий час для обчислень в бухгалтерії використовувалися механічні рахунки, на яких можна було виконувати прості арифметичні операції. На зміну рахункам прийшли арифмометри – механічні лічильні машини. А в наші дні бухгалтерам істотно допомагають в роботі комп’ютери і спеціальні бухгалтерські програми.
    Не вдаючись до історії виникнення бухгалтерського обліку можна із упевненістю заявити, що фінансові і облікові спеціальності стали популярними в Україні на початку 90-х років із набуттям незалежності країною.
    У перші роки незалежності України державний бюджет і фінансова система країни суттєво похитнулися як наслідок фінансової кризи, гіперінфляції, тощо. Професії, що так довго займали провідні місця в рейтингу популярності, почали здавати свої позиції. Бажання лікувати і вчителювати пропадало так же швидко, як швидко падав реальний рівень доходів. У кого буде бажання працювати інженером за символічний оклад, який крім того ще й несвоєчасно виплачують, коли необхідно забезпечувати сім'ю. Внаслідок таких зрушень почали набувати популярність "грошовиті" професії, де зарплата була достойною, відповідала рівню реальних потреб і виплачувалася своєчасно. У переважній більшості бюджетних установ такого вже не було. Проте у сфері реального бізнесу такі тенденції розпочинались. І що є характерним, однією із самих високооплачуваних категорій працівників на підприємствах, крім керівництва, ставали фінансові працівники, в тому числі і працівники бухгалтерій.
   Усім відомо, що головний бухгалтер на підприємстві - це друга людина після керівника з прийняття усіх рішень, що стосуються фінансово-господарської діяльності, оскільки саме він разом з директором ставить свій підпис майже на усіх документах. А це не тільки відповідальність, але й авторитет. Професія оплачувана. Мова йде не тільки про розмір оплати, а й про черговість виплати. Навіть, якщо на підприємстві не вистачає грошей для виплати зарплати усім працівникам, бухгалтерія зарплату отримує, як правило, у першу чергу.
   Бухгалтер — дуже сучасна робота, нею займаються освічені, успішні люди. Вони обізнані у багатьох сферах знань: правознавстві, економіці, менеджменті, роботі з комп’ютером. Добре знають бухгалтери ділову українську мову та й іноземні мови теж.
   Не зрозуміло, як може праця вважатися кимось нудною, якщо вона потребує зосередженості та застосування розумових зусиль! Також бухгалтерія розвиває математичні здібності людини. Бухгалтери можуть швидко та точно рахувати великі числа. Обдурити людину цієї професії біля прилавка магазину просто неможливо.
   Професія бухгалтера також привчає людину до акуратності та ідеального порядку. Адже така праця вимагає великої відповідальності за матеріальні цінності.
   Подивіться на типового представника цієї професії. Це підтягнута, ошатно вдягнена людина. Звикнувши завжди бути енергійним та зібраним на роботі, бухгалтер залишається таким і поза нею. Його життя теж добре впорядковане, але зовсім не нудне. Адже праця кваліфікованого бухгалтера оплачується гідно, він може дозволити собі подорожувати, розважатися тощо.