неділю, 15 липня 2018 р.

Дифтерія. Симптоми. Профілактика.


       В Україні зареєстровано третій випадок захворювання на дифтерію, захворів підліток 15 років у Київській області, діагноз підтверджений лабораторно. Останній спалах був зафіксований на території України у 90-х роках, коли на дифтерію захворіло 20000 осіб,а 696 з них померли, тоді рівень вакцинації населення впав з 95 % до 80%, і цього вистачило,щоб сталося стільки смертей.
       Дифтерія - циклічна хвороба, яка «повертається» кожні 15-25 років, і її поверненню сприяє недостатнє охоплення щепленнями населення, економічні негаразди, війна.

       Дифтерія-це інфекційне захворювання, яке передається, в основному, повітряно-крапельним шляхом. Захворювання викликає дифтерійна паличка, особливістю якої є утворення токсину,небезпечного для людей. Хворий або бактеріоносій з кашлем,чханням,при розмові через повітря розповсюджує мікроб. Паличка у вигляді аерозолю потрапляє в носоглотку, осідає там, розмножується, виділяє токсин, який вражає слизову оболонку горла, носа,викликаючи специфічне запалення. Токсин, який виділяє дифтерійна паличка, має схильність викликати ураження серця, нирок, мʼязів. Смерть, болісна і страшна, наступає від ускладнень. Запобігти цьому захворюванню може тільки вакцинація.
       Для профілактики дифтерії використовуються комбіновані вакцини: Адсорбована кашлюково-дифтерійно-правцева вакцина (АКДП) застосовується для малюків. Згідно Календаря щеплень вакцинація проводиться у 2,4,6 місяців,з подальшою ревакцинацією у 18 місяців. Надалі у 6 років застосовується адсорбований дифтерійно-правцевий анатоксин (АДП) .      Наступна ревакцинація проводиться у віці 16 років-вакциною АДП-м - адсорбованою дифтерійно-правцевою зі зменшеним вмістом антигенів. Дорослі, які отримали повний курс щеплень у дитинстві, ревакцинуються кожні 10 років АДП-м –анатоксином. Нещеплені або щеплені з порушенням Календаря повинні профілактуватись за індивідуальною схемою, яку розробить лікар. Діти або дорослі, які не мають щеплень, - це мішені для небезпечної хвороби. На сьогодні ісі амбулаторії Добропільського району забезпечені вакцинами у повному обсязі.
    Не чекайте біди! Попередьте небезпечну хворобу! Зробіть щеплення собі і своїм дітям!
                               Памʼятайте, хворобу краще попередити, ніж лікувати!