понеділок, 30 липня 2018 р.

Структура захворювання АЧС змінилася: кількість випадків серед домашніх тварин поступово зменшується


    На цьому наголосили учасники колегії за результатами роботи Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів за перше півріччя 2018 року, яка відбулася 24 липня під керівництвом голови Держпродспоживслужби Володимира Лапи за участі першого заступника Міністра аграрної політики та продовольства Максима Мартинюка, першого заступника голови Держпродспоживслужби Андрія Жука, заступника голови Держпродспоживслужби Анни Андрущак, керівників головних управлінь Держпродспоживслужби в областях та місті Києві, регіональних служб державного ветеринарно-санітарного контролю та нагляду на державному кордоні та транспорті, директорів державних науково-дослідних контрольних інститутів, ДП «Агентство з ідентифікації та реєстрації тварин», ДП «Укрветсанзавод», керівників основних структурних підрозділів Держпродспоживслужби.
    За словами голови Держпродспоживслужби, наразі спостерігається тенденція до збільшення кількості виявлення випадків АЧС у дикій фауні та зменшення таких випадків серед свійських свиней.
 «Тут є наша заслуга, але оберти збавляти не варто, увага до цієї проблеми повинна бути постійною», - наголосив Володимир Лапа.
   За його словами, цьому, зокрема, сприяє як повноцінне фінансування протиепізоотичних заходів, які має служба в поточному році, оптимізація роботи в цьому напрямку, так і налагодження координаційних і комунікаційних зав’язків між Держпродспоживслужбою та іншими органами влади на центральному і регіональному рівнях.
   «Ми досягли успіху в координації зусиль з іншими органами виконавчої влади, зокрема з Мінекології. І зараз, якщо знайдено хворого дикого кабана, то вже є розуміння про необхідність проведення депопуляції», - зазначив Володимир Лапа.
   На його переконання, наразі критично важливо продовжувати роботу з локалізації даної проблеми з поширенням АЧС в дикій фауні та скорочення кількості випадків серед домашніх свиней.
   У свою чергу директор Департаменту безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Держпродспоживслужби Борис Кобаль, доповідаючи під час колегії, зазначив, що за перше півріччя 2018 року в Україні зафіксовано 78 випадків захворювання на АЧС. Серед зазначеної кількості 42 випадки АЧС зафіксовано серед домашніх тварин, що на 28 випадків менше, ніж за аналогічний період минулого року, та 29 – серед диких тварин, що на 32 випадки більше, ніж за аналогічний період минулого року.
Джерело: Адміністрація Держпродспоживслужби району.