четвер, 2 серпня 2018 р.

Першого серпня стартував Всеукраїнський тиждень грудного вигодовування


  З 01.08.2018 по 07.08.2018 КНП «Районний центр центр первинної медико – санітарної допомоги Добропільської районної ради» підтримав акцію Всеукраїнський тиждень грудного вигодовування, який проходить в цьому році під гаслом: "Годування грудьми – основа життя»".
   Медичні працівники районного Центру, у своїй роботі постійно роблять акцент при спілкуванні з матерями на те, що грудне молоко є ідеальним продуктом харчування для немовлят. Насамперед, воно безпечно і не містить забруднюючих речовин.
    Грудне молоко – це їжа, яку в нормі повинна отримувати новонароджена дитина та дитина перших років життя. Воно натуральне, безпечне для дитини, завжди саме тієї температури, яка потрібна.
   Грудне молоко:
· легко засвоюється і повноцінно використовується організмом дитини;
· захищає малюка від різних інфекцій, алергій, сприяє формуванню власної системи імунітету;
· забезпечує ріст і розвиток немовляти;
· забезпечує емоційний контакт із молоком;
· сприяє інтелектуальному та пізнавальному розвитку;
· допомагає запобігти неплановій вагітності після пологів;
· захищає здоров'я матері — сприяє нормальному перебігу післяпологового періоду, здійснює профілактику виникнення мастопатії, пухлин молочних залоз, матки та яєчників;
· значно дешевше ніж штучні суміші.
    Перше прикладання малюка до грудей потрібно проводити ще в пологовому залі. Якщо раннє прикладання з якихось причин не відбулося і перше годування відклалося на деякий час, матері треба регулярно зціджувати молозиво. Молозиво треба віддавати дитині, якщо вона може отримувати їжу через рот. Кількість молока обов'язково збільшиться і буде достатньою для годування дитини.
    Часте, активне годування дитини за її вимогою можливо здійснити лише тоді, коли вона відразу після пологу знаходиться поруч з вами в одній палаті. При такому режимі ви матимете можливість годувати свою дитину виключно грудним молозивом і молоком, не використовуючи догодовування сумішами. Це є важливим і для здоров'я дитини, і для становлення лактації в матері. Не треба штучно обмежувати тривалість годувань. Дитина сама відпустить груди, коли наїсться.
   Грудне молоко захистить ваше немовля від інфекції. Тому треба набратися сил і терпіння. І це повернеться до вас здоров'ям і щастям вашої дитини.
   Щоб годування було приємним і легким треба займати зручне положення, ви маєте бути розслабленою і добре бачити обличчя дитини. Дитина теж повинна бачити ваше обличчя, особливо очі.
   Пам'ятайте, що тривале годування – материнським молоком одна з найголовніших умов, яка забезпечує розвиток і здоров'я малюка не тільки протягом періоду грудного вигодовування, але й в наступні періоди життя. Щоб забезпечити тривале і успішне грудне вигодовування, потрібно дотримуватись наступних правил:
- правильно прикладайте дитину до грудей;
- годуйте дитину "за вимогою", вдень та вночі;
- тривалість кожного годування визначається дитиною: маля саме відпускає груди, коли наїлося.
    До віку 6 місяців дитині не потрібно нічого, окрім грудного молока (ніякої іншої їжи, води, чаїв, соків тощо). Грудне молоко повністю забезпечує потреби дитини першого півріччя життя в рідині та поживних речовинах. З другого півріччя життя дитину починають знайомити з тим, що їдять дорослі: вводять пригодовування, але грудне годування не переривають і прикладають дитину до грудей так часто, як вона попросить.
   Якщо дитина отримує догодовування замінниками грудного молока, таке вигодовування називається змішаним. Однак навіть невелика кількість материнського молока – це набагато краще, ніж його повна відсутність.