четвер, 30 серпня 2018 р.

З початку року на суб’єктів господарювання Донеччини складено 34 матеріали з ознаками кримінальних правопорушень


   Як зазначили в управлінні боротьби з відмиванням доходів, одержаних злочинним шляхом, ГУ ДФС у Донецькій області, за січень-липень 2018 року за результатами дослідження діяльності суб’єктів господарювання Донеччини складено 34 матеріали з ознаками кримінальних правопорушень (з них 16 правопорушень в сфері контролю за державними закупівлями).
  За напрямком «Легалізація (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом» згідно зі ст.209 Кримінального кодексу України (далі ККУ) складено 4 матеріали, за якими сума виявлених легалізованих доходів склала 334,0 млн гривень.
  За напрямком «Суспільно небезпечні протиправні діяння, що передували легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом» складено 34 матеріали за ознаками предикатних злочинів, загальна сума встановлених збитків - 760,0 млн гривень.
 За іншими злочинами складено 1 матеріал, сума нанесених збитків за яким - 15,3 млн гривень.
  За результатами розгляду складених матеріалів 5 матеріалів було приєднано до кримінальних проваджень та обліковано в Єдиному реєстрї досудових розслідувань (ЄРДР) 16 кримінальних правопорушень (з них у сфері державних закупівель – 9 кримінальних правопорушень).
  Із загальної кількості внесених до ЄРДР порушень, 2 матеріали містять ознаки кримінального правопорушення, передбаченого статтею 209 ККУ («Легалізація (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом»), а саме суб’єктами господарювання – фізичними особами-підприємцями привласнювалися бюджетні кошти, які, не проводячи нарахувань та виплат заробітної плати працівникам, натомість відображали такі операції в актах виконаних підрядних (будівельних) робіт, замовниками яких виступали бюджетні установи.
  Крім того, впродовж січня-липня 2018 року управлінням боротьби з відмиванням доходів, одержаних злочинним шляхом, ГУ ДФС у Донецькій області виявлено факт безпідставно заволодіння бюджетними коштами директором комерційного підприємства. При виконанні ремонтних робіт для бюджетної установи до актів виконаних робіт комерційним підприємством були включені завідомо не правдиві дані щодо фактичного виконання деяких робіт, а також ПДВ в розмірі 20%, не будучи при цьому платником ПДВ. Отримані в такий спосіб кошти директором підприємства були використані у власній господарській діяльності.
   Матеріали за вказаним фактом передані до Управління захисту економіки в Донецькій області Департаменту захисту економіки Національної поліції України. Директору підприємства було повідомлено про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ККУ. В ході слідства директор підприємства відшкодував всі збитки, завдані бюджету.

Джерело: ГУ ДФС у Донецькій області.