середа, 22 серпня 2018 р.

Хроніка обласних новин

   21 серпня відбувся брифінг департаменту житлово-комунального господарства Донецької облдержадміністрації під керівництвом заступника директора департаменту – начальника управління житлової політики та благоустрою департаменту житлово-комунального господарства Ларисою Гусевою та за участі в.о. генерального директора обласного комунального підприємства «Донецьктеплокомуненерго» Едуарда Онипченка та першого заступника генерального директора комунального  підприємства «Компанія «Вода Донбасу» Олександра Дубика.

    Темою заходу стала підготовка до опалювального сезону об’єктів житлово-комунального господарства області в осінньо-зимовий період 2018-2019 років.
   Під час обговорення Лариса Гусева зосередила увагу на готовності об’єктів соціальної сфери, водопровідно-каналізаційному, дорожньо-мостовому господарстві.
    «У житловому фонді комплексно підготовлено з видачею паспортів готовності 6546 житлових будинків або 73,3% від запланованих 8932 од. Готовність об’єктів соціальної сфери складає 76,9 %, зокрема загальноосвітні навчальні заклади – 77,1%, дошкільні навчальні заклади – 77,2%, заклади охорони здоров’я– 75,2%», – відзначила Лариса Гусева.
    Певну увагу приділили ремонту та ревізії системи опалення, ревізії основного і допоміжного обладнання на фільтрувальних та насосних станціях. Також проведенню заготівлі палива для роботи котелень та очисних матеріалів для підготовки питної води.
    За словами першого заступника генерального директора комунального  підприємства «Компанія «Вода Донбасу» Олександра Дубика, на сьогоднішній день на балансі РПУ та ВУВКХ на території підконтрольній Україні знаходиться 4331,49 км мереж, з них 2465,64 км зношені і потребують заміни.
   «При підготовці до зими вибираються найбільш аварійні ділянки, які потребують термінової заміни (21,78 км). На сьогоднішній день проведена заміна 13,9 км водопровідних мереж, що становить 64 % від плану. Одним з найбільш аварійних є ділянка (1,95 км) другої нитки водоводу діаметром 1000 мм від насосної станції другого підйому Старо-Кримської ділянки до насосної станції третього підйому «Мирний» м. Маріуполя. На даний момент матеріали для виробництва робіт є в наявності, але проблемою є одержання дозволу на виробництво земляних робіт. Довго вирішувалось питання на укладення договорів з власниками земельних ділянок. Зараз питання вирішено, і всі необхідні документи подані до Державної архітектурно-будівельної інспекції м. Київ для отримання дозволу на проведення робіт», – зауважив Олександр Дубик.
    Про проблемні питання з підготовки до опалювального сезону 2018-2019 років розповів в.о. генерального директора обласного комунального підприємства «Донецьктеплокомуненерго» Едуард Онипченко. За його словами, найголовнішою проблемою залишається борг за природній газ перед НАК «Нафтогазом».
«Наразі відсутнє врегулювання на законодавчому рівні питання про поділ заборгованості підприємства за природний газ перед НАК “Нафтогаз України” на дві зони відповідальності стосовно підконтрольної та тимчасово окупованої території України. Вирішення цього питання дозволить підприємству оптимізувати наявну заборгованість та укласти новий графік реструктуризації або договори реструктуризації», – зазначив Едуард Онипченко.
Він також додав, що ще одна не менш важлива проблема – відсутність виділення ресурсів природного газу НАК «Нафтогаз України». Протягом  двох опалювальних сезонів з жовтня 2016 р. по квітень 2018 р. у підприємства відсутні підтверджені ресурси природного газу зі сторони НАК «Нафтогаз України». Обсяг спожитого газу, непідтвердженого актами приймання-передачі за цей період складає 1 202,8 млн грн.
Щодо підготовки до опалювального сезону 2018-2019 рр. за даними обласного комунального підприємства «Донецьктеплокомуненерго», то зі 185 котелень (181 котельня на балансі, 4 котельні в оперативному управлінні),  відремонтовано 149, що становить 81%, в тому числі капітальним ремонтом з 10 котелень відремонтовано 6 (60%), поточним ремонтом зі 175 котелень відремонтовано 143 (82%). З 30 центральних теплових пунктів підготовлені 26 (87%).

 
Джерело: Департамент інформаційної та внутрішньої політики облдержадміністрації.