понеділок, 20 серпня 2018 р.

До уваги землевласників та землекористувачів!

     На адресу Добропільської районної ради надійшов лист від Державної екологічної інспекції у Донецькій області щодо розміщення інформації про попередження розповсюдження карантинного бур'яна - амброзії полинолистної, тому НАГАДУЄМО:
Амброзія полинолиста належить до отруйних трав’янистих рослин. Алергічні реакції, запалення слизових оболонок верхніх дихальних шляхів, приступи бронхіальної астми супроводжують людину у час цвітіння амброзії.
     Державна екологічна інспекція у Донецькій області звертається до жителів району з пропозицією не зволікати, якщо бачите на подвір’ї небезпечну амброзію, а самостійно знищити якнайбільше рослин, не допустити утворення пилку, насіння, а відтак і засилля цим отруйним бур’яном нових територій. Землевласники та землекористувачі зобов’язані своєчасно вжити заходи по боротьбі з цією рослиною, щоб недопускати порушення природоохоронного законодавства.
Довідково:
    Амброзія (Ambrosia) відноситься до ряду однорічних і багаторічних світлолюбивих трав’янистих рослин, рідше напівкущів.  За зовнішнім виглядом вона схожа на коноплі, а за розмірами і формою листків нагадує полин гіркий (звідки і назва полинолиста). Амброзія з родини Айстрових (Складноцвітих) і налічує 30 видів.
    Уперше її посіяв агроном Крекер, у Дніпропетровській області, як лікарську рослину. Сьогодні вона стала масовим бур’яном України. Цей вид поширений у Дніпропетровській, Донецькій, Закарпатській, Запорізькій, Київській, Кіровоградській, Луганській, Миколаївській, Одеській, Харківській, Черкаській, Чернівецькій , Волинській, Рівненській областях, АР Крим.
    Коренева система рослини сягає 4 метрів завдовжки. Стебло прямостояче, розгалужене, висотою 20 – 250 см. Одна рослина дає близько 100 тис. зернят, які зберігають схожість до 10 – 15 років, а при сприятливих умовах 30 – 50 років. У кінці квітня – на початку травня насіння дружно проростає. Цвіте амброзія із середини серпня до кінця жовтня.
     Пилок амброзії викликає в людей захворювання на поліноз: спостерігається втрата працездатності, з’являється набряк слизових оболонок очей і верхніх дихальних шляхів, розвивається астма. Алергени, що містяться в листі, викликають дерматити. В пилку амброзії містяться особливі білки – антигени Е і К. Через слизову оболонку антигени потрапляють до лімфи і крові, спричиняючи захворювання.
      Росте амброзія в посівах різних культурних рослин, так обабіч доріг, біля будинків та смітників, на пустищах, старих кладовищах, відвалах різних порід, залізничних насипах, у місцях, де порушений грунтовий та рослинний покрив (новобудови, довгобуди), або завезено новий грунт з інших місць, у долинах річок тощо. Захоплює погано оброблені поля, городи, виноградники, баштани, сади, занедбані газони. За рік бур’ян може захопити до 5 км території.     
       Спостерігаючи за амброзією можна сказати, що вона справжній «зелений агресор»: успішно витісняє гравілат, вероніку, злаки, подорожник, ромашку, череду та рослини, які прикрашають ландшафт.

       Державна екологічна інспекція у Донецькій області ПОПЕРЕДЖАЄ!
За порушення природоохоронного законодавства (ст.35 Закону України "Про охорону земель") передбачена адміністративна відповідальність за ст.52 Кодексу України про адміністративні правопорушення на громадян 20-80 неоподаткованих мінімальних доходів (НМД) на суму 340-1360грн., на посадових осіб 50-100 (НМД) на суму 850-1700грн.