четвер, 30 серпня 2018 р.

Історія сіл та селищ Добропільського району

                         село Веселе

     Весе́ле - село в Добропільському районі Донецької області. Знаходиться в підпорядкуванні Золотоколодязької сільської ради.

   Історія виникнення села

   Село було засноване за царювання Катерини II (70-80-ті роки ХVIII століття) вільні землі роздавалися дворянам, офіцерам, чиновникам і поміщикам, але з умовою обов'язкового переселення селян з внутрішніх губерній імперії. Земля була віддана у володіння полковниці Времевої

    У 1781 році в селі налічувалося 23 двори, у яких проживало 58 чоловіків і 49 жінок.
  В середині 19 століття господинею села була баронеса Гриневич, вона щоб підтримати місцевих селян подарувала їм 100 десятин землі і дала 25 тисяч карбованців на будівництво та утримання школи.
   В кінці 19 століття господарем села стає поміщик Брунст.
  Місцевий поміщик Брунст Віктор добре ставився до місцевих селян, він здаватися в оренду землю селянам за 8 -10 крб, біднякам він давав продукти. Його дружина Катерина Василівна організувала в селі недільну школу. У 1902 році Брунст відкрив в селі завод сільськогосподарських інструментів, де мали роботу 400 осіб.
   У 1905 році господар села Брунст Віктор Емільяновіч підтримав революцію 1905-1907 року. Із за підтримки революції сім'я поміщика потрапила під нагляд поліції, а в 1907 році він був змушений продати свою землю і виїхати до Харкова.

  За матеріалами Вікіпедії.