четвер, 27 вересня 2018 р.

Інформація про отруєння жителів с. Іване-Пусте Борщівського району Тернопільської області після проведення агротехнічних робіт станом на 21.09.2018


  За оперативним повідомлення Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області 20 вересня20.09.2018 р. о 15:18 від Борщівського міжрайонного відділу ДУ «Тернопільський обласний лабораторний центр МОЗ України» отримано повідомлення про отруєння невідомою речовиною жителів с. Іване-Пусте Борщівського району Тернопільської області.
   Станом на 12:30 21.09.2018 постраждало 252 жителів, із них 99 дітей від 0 до 18 років (93 організовані та 6 не організованих).
   При проведенні розслідування встановлено, що у період з 10:30 до 12:15. 20.09.2018 року до місцевої амбулаторії села звернулося 179 жителів, в т.ч. 56 дітей с. Іване-Пусте Борщівського району Тернопільської області з попереднім діагнозом: «Отруєння невідомою речовиною». Госпіталізації потерпілі не потребували та знаходяться на амбулаторному лікуванні на базі АЗПСМ с. Іване-Пусте.
    Своє захворювання потерпілі пов’язують із хімічною речовиною, якою проводили агротехнічні заходи місцеві аграрії на полях Мельниця-Подільської селищної ради. За інформацією агрофірми був застосований препарат «Ураган форте».
  Після офіційного повідомлення з Борщівського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області, відповідно до наказу ГУ Держпродспоживслужби в Тернопільській області від 20.09.2018 №154-од здійснено виїзд представників ГУ Держпродспоживслужби в Тернопільській області (Управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства, Управління фітосанітарної безпеки) та Борщівського районного управління ГУ Держпродспоживслужби в Тернопільській області на місце події.
   Встановлено, що голова селищної ради був поінформований про проведення заходів, але із порушенням термінів (інформацію отримав 17.09.2018 р.). Зі слів голови, він попередив тільки керівників ЗОШ та ДНЗ. Відповідно місцеве населення не було вчасно поінформоване про проведення обробки угідь.
    Також за даними попереднього розслідування авіаційна обробка здійснена з порушенням відстаней від оброблювальних ділянок до житлової забудови.
    Фітосанітарною лабораторією Держпродспоживслужби відібрано 4 проби (2 ґрунту та 2 рослин) для дослідження на залишкову кількість діючої речовини агрохімікату, зазначеного у повідомленні ТОВ «Агрополіс» («Ураган-форте»). Дослідження тривають.
20.09.2018 р. проведено засідання комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій при Борщівській РДА.
   За результатами засідання вирішили:
- керівництву ТОВ «Агрополіс» призупинити проведення агрохімобробку полів в адміністративних межах Мельнице-Подільської селищної ради до встановлення причин погіршення стану здоров’я жителів с. Іване-Пусте»;
- Борщагівському відділенню поліції Чортківського відділу поліції ГУ НП України в Тернопільській області розглянути передані матеріали, внести відомості до Єдиного державного реєстру досудових розслідувань та за виявленими фактами провести досудове розслідування;
- медичним закладам району продовжувати лікування та спостереження за хворими з симтомами отруєння;
- фахівцям головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області продовжувати розслідування та встановлення факту порушення норм застосування агрохімікатів.
    21.09.2018 року розпочато перевірку ТОВ «Агрополіс» (юридична адреса: Тернопільська область, Чортківський район, смт. Заводське, вул. І. Франка, 1).
За результатами розслідування та перевірки будуть вжиті відповідні заходи.
  Джерело:  Адміністрація Добропільського районного управління ГУ Держпродспоживслужби в Донецькій області.