четвер, 27 вересня 2018 р.

Щодо положень міжнародних договорів у галузі соціального забезпечення



  Громадяни України, які проживають за межами нашої держави, і громадяни інших країн, які переїхали на постійне проживання в Україну, мають право на призначення і виплату пенсій за умови, якщо це передбачено міжнародними договорами України.
   Міжнародні договори (угоди) в частині призначення та виплати пенсій розподіляються на два види:
- Договори, за якими витрати та виплату пенсій здійснює держава, на території якої проживає отримувач пенсії (територіальний принцип);
- Договори, за якими кожна договірна сторона призначає та виплачує пенсію за відповідний страховий (трудовий) стаж, набутий на території держави цієї сторони (пропорційний принцип).

    На сьогодні Україна уклала міжнародні договори в галузі пенсійного забезпечення з більш ніж 20 країнами світу. Ще 13 березня 1992 року Україна підписала Угоду про гарантії прав громадян держав-учасниць Співдружності Незалежних Держав у галузі пенсійного забезпечення, яку також підписали уряди Вірменії, Білорусі, Казахстану, Киргистану, Таджикистану, Туркменістану, Узбекистану та Російської Федерації. Діють і двосторонні угоди, укладені нашою країною з Азербайджаном, Молдовою, Білоруссю і Грузією. Крім того, Україна продовжує виконувати зобов’язання колишнього СРСР за міжнародними договорами, підписаними з Монгольською Народною Республікою, Румунією та Угорщиною.
   За період незалежності Україна уклала цілу низку двосторонніх договорів про співробітництво в галузі пенсійного забезпечення з країнами,що є членами Європейського Союзу: з Латвією, Литвою, Естонією, Словаччиною, Чехією, Болгарією, Польщею, Іспанією, Португалією.
   Наявність міжнародних договорів в сфері пенсійного забезпечення є важливою для багатьох українців. Адже, саме міжнародними договорами регулюються питання:
- зарахування стажу, набутого в тій чи іншій державі;
- порядок визначення заробітку за ці періоди;
- закладаються принципи фінансування пенсій тощо.
    Всі ці питання регулюються кожною міждержавною угодою по-різному. Кожен договір або угода мають свої особливості. Угоди побудовані на територіальному принципі у галузі пенсійного забезпечення передбачають, що пенсійне забезпечення громадян держав –учасниць Угоди надається тією країною, на території якої вони проживають. При призначенні пенсії враховується трудовий стаж, набутий на території будь-якої з держав-учасниць Угоди. Розмір пенсії обчислюється за нормами і у розмірах, передбачених законодавством країни проживання.
   У разі переїзду пенсіонера з території однієї держави на територію іншої, виплата пенсії за попереднім місцем проживання припиняється, однак, за умови, що за новим місцем проживання дана особа набуває право на пенсію. В іншому випадку країна попереднього місця проживання зобов’язується переказувати призначену пенсію до виникнення права на пенсію в країні проживання.
   При призначенні пенсії за територіальним принципом в Україні страховий стаж, набутий на території інших країн, також може бути врахований як для визначення права на пенсію, так і для розрахунку її розміру. Однак, можливо це лише при умові підтвердження цього стажу відповідними компетентними органами цих країн.
   При пропорційному принципі питання пенсійного забезпечення громадян передбачає взаємне визнання страхового стажу та призначення і виплату пенсії кожною стороною лише за страховий стаж, набутий на її території. Іншими словами, кожна країна сплачує пенсію тільки за свій стаж. Водночас страховий стаж, набутий за законодавством кожної з цих держав, враховується за потреби іншою стороною для визначення права на пенсію. Що в свою чергу, дозволяє українцям, які працювали в Португалії, Іспанії, Чехії, Польщі, Болгарії та країнах Прибалтики і не мають необхідного українського стажу, реалізувати своє право на пенсійне забезпечення на батьківщині. У разі переїзду пенсіонера на постійне проживання до цих держав Пенсійний фонд України продовжує виплачувати призначену в Україні пенсію за новим місцем проживання пенсіонера. Для цього договорні сторони обмінюються формулярами, передбаченими міжнародними домовленостями, на підставі яких зараховується іноземний стаж.
   Для того, щоб отримати з-за кордону дані про підтвердження іноземного страхового стажу, особа може звернутися до органу Пенсійного фонду України за місцем проживання (реєстрації). При цьому, з огляду на те, що вирішення зазначеного питання здійснюється шляхом листування між компетентними органами договірних сторін і потребує певного часу, важливо заздалегідь подбати про свою майбутню пенсію і завчасно звернутися до пенсійної служби, аби зібрати всі необхідні документи до досягнення пенсійного віку.
Джерело: Добропільське об`єднане управління ПФУ Донецької області.