четвер, 13 вересня 2018 р.

Громадські роботи на території Добропільського району

    Співпраця у напрямку організації громадських робіт на території Добропільського району триває не перший рік. За 8 місяців 2018 року з 7 сільськими, 1 селищною та 1 ОТГ укладено 42 договори, взяли участь 124 безробітні, з них 117 мешканці району. Не організовувалися громадські роботи тільки по Добропільській сільській раді. Фінансування громадських робіт здійснюється таким чином: 50% - Фонд, 50% - місцевий бюджет. За звітний період витрачено коштів з Фонду 282,2 тис грн.
     У громадських роботах, які частково фінансуються з Фонду мають право приймати участь тільки особи, які перебувають на обліку як безробітні і загальна участь осіб в громадських або роботах тимчасового характеру не може перевищувати 180 кал. днів протягом календарного року.

    В організації громадських робіт виникають певні труднощі: по-перше, це відсутність безробітних, які б задовольняли потреби роботодавців у сумлінному виконанні громадських робіт. На мій погляд, в сільських радах є люди, які не працюють, знаходяться у складних життєвих обставинах і потребують допомоги у вирішенні їх питань, саме ці мешканці, якщо вони мають право на статус безробітного, можуть стати потенційними учасниками громадських робіт. І по-друге – це низька якість підготовлених документів по організації та фінансуванню громадських робіт – не вірно розраховується кошторис, помилки у довідках, надання документів з порушенням строків.
    Громадські роботи згідно Закону України «Про зайнятість населення» є видом суспільно корисних робіт в інтересах територіальної громади, повинні відповідати потребам громади або задовольняти потреби громади.
   У звітному періоді громадські роботи організовувались переважно за напрямком: благоустрій та озеленення територій, кладовищ, зон відпочинку і туризму, придорожніх смуг та упорядкування меморіалів, пам’ятників, братських могил та інших місць поховання загиблих захисників Вітчизни. Тільки в Шахівській ОТГ були організовані роботи по супроводу осіб тимчасово непрацездатних.
    Шановні сільські та селищний голови, на теперішній час просимо розглянути можливість переорієнтування громадських робіт на соціальне направлення, а саме: прийняти зміни до рішень про організацію громадських робіт та передбачити нові види робіт:
- надання послуг із супроводу, догляду, обслуговування, соціально-медичного патронажу осіб з інвалідністю або тимчасово непрацездатних;
- надання допомоги сім’ям, члени яких загинули, постраждали чи є учасниками АТО та зазнали негативного впливу внаслідок збройного конфлікту;
- шериф громади (профілактика правопорушень серед місцевих жителів, інформаційна підтримка);
- екологічний захист навколишнього середовища, поліпшення стану земельних та інших природних ресурсів (виконання Плану заходів з реалізації подолання бідності на 2018-2019 роки ).

                                                             Тетяна Яцура, заступник директора Добропільського
                                                                                      міського центру зайнятості