пʼятницю, 26 жовтня 2018 р.

ФОРМА № 20-ОПП: ЩО ВАРТЕ УВАГИ?


   З’явився новий об’єкт оподаткування, переїхали чи вирішили “закрити” старий – не забудьте повідомити про це ДФС за місцезнаходженням об`єкта. Для цього понадобиться форма № 20-ОПП, що іменується Повідомленням про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність.
   Форма №20-ОПП подається протягом 10 робочих днів після реєстрації, створення чи відкриття об’єкта оподаткування, до органу державної фіскальної служби за місцезнаходженням такого об'єкта.
    Якщо у платника податків відбувається реєстрація, створення чи відкриття об'єкта оподаткування на території адміністративно-територіальної одиниці, де він не перебуває на обліку, то такий платник податків зобов'язаний стати на облік за неосновним місцем обліку в органі державної фіскальної служби за місцезнаходженням такого об'єкта у порядку, визначеному р.VII Порядку №979.
   У разі зміни відомостей про об'єкт оподаткування, а саме: зміна типу, найменування, місцезнаходження або стану об'єкта оподаткування, платник податків надає зазначене повідомлення за ф.№20-ОПП з оновленою інформацією до органу ДФС за місцезнаходженням об'єкта оподаткування, щодо якого відбулися зміни. Перелік типів об`єктів оподаткування знаходиться на офіційному сайті ДФС України в Довіднику у розділі «Типи об`єктів оподаткування».
   У разі зміни призначення об'єкта оподаткування або його перепрофілювання інформація щодо такого об'єкта оподаткування надається в повідомленні двома рядками, а саме: в одному рядку зазначається інформація про закриття об'єкта оподаткування, призначення якого змінюється, у другому – оновлена інформація про об'єкт оподаткування, який створено чи відкрито на основі закритого.
    Відповідно до абзацу 4 п.63.3 ст.63 ПКУ від 02 грудня 2010 року № 2755 платник податків зобов'язаний повідомляти про всі об'єкти оподаткування і об'єкти, пов'язані з оподаткуванням, в тому числі, які зареєстровані, створені чи відкриті до 2018 року, органи державної фіскальної служби за місцезнаходженням таких об'єктів (за основним та неосновним місцем обліку).
   Згідно п.117.1 ПКУ за неподання у строки заяв або документів для взяття на облік, реєстрації змін облікових даних, тощо у відповідному органі ДФС тягне за собою накладення штрафу на самозайнятих осіб – 170 грн., на юридичних осіб – 510 грн.
   Роз’яснення з даного питання також розміщені на Web-сайті ДФС України, у рубриці «Єдина база податкових знань» «040.07 – особливості обліку платників податків за окремими податками». 
 Джерело: Покровсько – Добропільське управління ГУ ДФС у Донецькій області.