понеділок, 22 жовтня 2018 р.

Про упередження можливих порушень трудового законодавства


    Фахівцями Покровсько – Добропільського управління Головного управління ДФС у Донецькій області 17 жовтня 2018 року проведено семінар для платників податків.
   У вступному слові начальник Покровсько – Добропільського управління ГУ ДФС у Донецькій області Алла Єльникова підкреслила, що фіскальна служба приділяє значну увагу налагодженню комунікацій з представниками бізнесу та зазначила, що тільки шляхом конструктивного діалогу можна вирішити нагальні питання, підвищити рівень податкової обізнаності платників.
     Зосередила увагу присутніх, що робота з виявлення неоформлених працівників та легалізації отриманих доходів - є один з найважливіших напрямків діяльності територіальних органів ДФС. Поінформувала, що саме на вирішення питання використання праці найманих працівників без легального працевлаштування направлено Розпорядження КМУ від 5 вересня 2018 року № 649 «Про заходи, спрямовані на детінізацію відносин у сфері зайнятості населення», на виконання якого направлена робота фахівців управління в тісній взаємодії з управліннями Держпраці, Пенсійного фонду, служби зайнятості, поліції та органів місцевого самоврядування з цього питання. Закликала роботодавців не чекати перевірок, своєчасно та в повному обсязі оформлювати працівників. Приділила увагу використанню інформаційно-телекомунікаційної системи ДФС України «Електронний кабінет» та розширенню її можливостей,
     Загальнодоступного інформаційно-довідкового ресурсу (ЗІР), який розміщено на офіційному веб-порталі ДФС, де оперативно та у зручній формі можна знайомитись з актуальною інформацією щодо змін у податковому, митному та іншому законодавстві, контроль за додержанням якого покладено на органи ДФС України, термінів подання звітності та сплати податків (зборів), ставок загальнодержавних та місцевих податків і зборів, єдиного внеску.
     Заступник начальника Добропільського відділу адміністрування податків і зборів з фізичних осіб Марія Шаповалова роз’яснила присутнім, що трудові відносини роботодавця із працівником розпочинаються з трудового договору, який оформлюється наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу, та повідомлення ДФС про прийняття працівника на роботу. Фахівець попередила про негативні наслідки виплати заробітної плати в «конвертах», загострила увагу, що за порушення вимог трудового законодавства передбачена відповідальність у вигляді штрафних санкцій.
   Начальник Добропільської ДПІ Іван Якунін акцентував увагу на перевагах подання податкової звітності в електронному вигляді, зручності роботи в електронному кабінеті платника. Це не тільки пріоритетний напрямок у розвитку партнерських відносин між органами ДФС та платниками податків, а й реальна економія робочого часу та коштів, гарантоване оперативне відстеження змін та нових форм звітності, арифметичний контроль за показниками звітності і уникнення черг при її поданні (у особистому кабінеті доступні новини, інформація з реєстрів, податковий календар, контакти та адреси центрів обслуговування платників, облікові дані платника, бланки податкової звітності).
   Попередив про необхідність своєчасного подання форм 1-ОПП та 20-ОПП. Довів до відома присутніх інформацію щодо зміни режиму роботи Центру обслуговування платників, порекомендував активно використовувати електронні сервіси фіскальної служби.
  Наприкінці заходу фахівці управління відповіли на запитання присутніх та надали практичні поради.

Джерело: Покровсько – Добропільське управління ГУ ДФС у Донецькій області.