четвер, 4 жовтня 2018 р.

Впораємося без аптек: що пити від застуди?


     Восени відкривається сезон простудних захворювань, і щоб уберегти себе від хвороб, слід заздалегідь підготуватися і починати підтримувати свій імунітет. Що треба пити, щоб не хворіти?

      Імбирний чай
   Імбир - джерело вітамінів і поживних речовин. Він тонізує, зміцнює організм і дезинфікує слизову оболонку рота. У складі імбиру вітаміни А, С, В1, В2, магній, фосфор, залізо, кальцій, натрій, цинк і калій, ефірні олії, аскорбінова кислота, ретинол і інші корисні амінокислоти.
  Імбир - відмінний засіб для профілактики і лікування застуди, поліпшення травлення і підвищення імунітету. На чотири чашки чаю достатньо 2-3 см кореня імбиру. Натріть його в заварювальний чайник і разом із заваркою залийте окропом. Пийте імбирний чай з лимоном і медом.
   Шипшина
  Шипшина - один з рекордсменів за змістом вітаміну С, всього в декількох ягодах його міститься добова доза аскорбінової кислоти. Також у складі шипшини дубильні речовини, цукор, пектини, органічні кислоти, вітаміни Р, К, Е, А, В2. Цей хороший лікарський засіб в лікуванні запалень, зміцнення імунітету. Шипшина покращує здатність згущення крові, має жовчогінний і сечогінний ефект.
  У термос засипте столову ложку ягід шипшини і залийте літром гарячої води - настоюється напій 12 годин, а спожити його слід впродовж перших двох діб.
  Зелений чай
  Зелений чай зміцнює імунітет, містить у своєму складі велику кількість антиоксидантів, які поліпшують стан шкіри, волосся, нігтів і сприятимуть омолоджуванню усіх клітин і тканин організму. У зеленому чаї близько 500 різних корисних для людини речовин, велика кількість в ньому йоду, калію, цинку, міді, вітамінів С, В1, В2, РР, К.
  Заварюйте зелений чай зручним і звичним для вас способом, тільки намагайтеся вибирати якісний товар перевіреного виробника і постачальника.
  Чай обліпихи
   Обліпиха вважається однією з найкорисніших рослин на планеті. Вона - джерело вітамінів А, групи В, С, Н, РР, Е, цукру, дубильних і білкових речовин, пектинів, органічних кислот, фітонцидів, заліза, кальцію, магнію, фосфору. Якщо пити обліпиху регулярно, помітно покращає травлення, зміцняться стінки судин, підвищиться імунітет.
   Візьміть 150 грам ягід обліпихи, 2 столових ложки меду, заварку чорного чаю півлітра кип'яченої гарячої води. Половину ягід подрібніть до стану пюре, половину залиште цілою. Залийте усі інгредієнти в заварювальному чайнику водою і дайте настоятися, укутавши в тканину. Обліпиху відмінно доповнює мед.
  Ромашковий чай
  Ромашка вважається найпотужнішим засобом у боротьбі з сезонними вірусами і інфекціями. Також ця рослина заспокоює нервову систему, знімає напругу і бореться з безсонням. Також ромашка покращує травлення, знімає запалення в органах сечостатевої системи.
  2 чайних ложки суцвіть ромашки залийте 200 мл води і дайте настоятися впродовж 10 хвилин. Процідіть, додайте мед і потримайте на водяній лазні ще 20 хвилин.

 Джерело:  Адміністрація Добропільського районного управління ГУ Держпродспоживслужби в Донецькій області.