четвер, 25 жовтня 2018 р.

У Краматорську розпочався дводенний форум «Ефективне місцеве самоврядування як запорука демократичної та правової держави»

     Сьогодні, 25 жовтня, у Краматорську розпочався масштабний дводенний форум «Ефективне місцеве самоврядування як запорука демократичної та правової держави». 
   Захід організовано Донецькою та Луганською облдержадміністраціями, Комітетом Верховної Ради України з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування, Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України за підтримки Ради Європи.
  У форумі беруть участь народні депутати України – члени Комітету, голови профільних підкомітетів, представники центральних органів виконавчої влади, місцевих державних адміністрацій та органів місцевого самоврядування України, представники всеукраїнських асоціацій органів місцевого самоврядування, експертного та наукового середовища, міжнародні партнери. Також у форумі бере участь голова Добропільської районної ради Тамара Бєлянкіна.

    В рамках заходу планується обговорити стан розвитку місцевого самоврядування та актуальні питання законодавчого регулювання у зазначеній сфері, стратегічне планування як інструмент нової регіональної політики, вирішення питань ВПО, розвитку суспільного мовлення та мовлення громад, інструменти безпеки в громадах, а також ознайомитися з європейським досвідом та стандартами у відповідних сферах.
     Заступник голови Ради Європи в Україні Олена Литвиненко та перший заступник голови Донецької ОДА Євген Вілінський  урочисто відкрили захід  та привітали учасників форуму. Олена Литвиненко у своїй промові подякувала організаторам форуму та висловила сподівання, що сьогоднішня дискусія буде цікавою та результативною.
    «Для Ради Європи є надзвичайно важливим підтримати цей форум. Це вже третій поспіль форум, і проведення таких заходів вже стало гарною традицією. Сподіваюсь, що така співпраця продовжиться і надалі», – наголосила Олена Литвиненко.
   Вона також розповіла, що організатори взяли за основу реформу децентралізації, бо вона є вкрай важливою для України сьогодні – це комплексна, всеохоплююча реформа, яка стосується всіх сфер життєдіяльності.
   «Сьогодні перед нами стоять надзвичайні виклики. Я думаю, що жодна країна не проводила таку глобальну реформу в такий короткий термін, ще й в умовах війни. Тому ми сьогодні будемо говорити про проблеми, які є на Донбасі, ми повинні сьогодні обговорити питання освіти та спроможності місцевих громад», – наголосив перший заступник голови ДонОДА.
    Він також зазначив, що вчора у Донецькій ОДА відбулась зустріч з представниками Ради Європи на якій говорили про координацію надання міжнародної допомоги. Проблема полягає в тому, що є велика кількість проектів, які зосереджені в певних громадах, а деякі ОТГ залишаються неохопленими.
    «Вірю в те, що саме сьогодні ми зможемо обговорити всі ці проблемні питання та знайти правильні рішення», – наголосив Євген Вілінський.
Джерело:Департамент інформаційної та внутрішньої політики облдержадміністрації.