четвер, 11 жовтня 2018 р.

Легалізація заробітної плати – основа майбутнього


Боротьба з «тіньовою» зайнятістю – один з головних напрямків роботи територіальних органів ДФС.
Як зазначила заступник начальника – начальник Покровсько – Добропільського управління Головного управління ДФС у Донецькій області Алла Єльникова: «Проведення постійного моніторингу за повнотою та своєчасністю виплати заробітної плати та правильним оформленням трудових відносин – серед пріоритетних завдань територіальних органів ДФС.

На сьогодні істотно зросли вимоги до належного оформлення найманих працівників, та підвищено ступінь відповідальності роботодавців. Передусім, це стосується штрафних санкцій за використання нелегальної праці, несплату податків та неподання звітності щодо робітників. При цьому, не ставиться за ціль перевірити та оштрафувати. Для фіскальної служби найголовніше, щоб працівник був офіційно оформлений, соціально захищений, а з його заробітної плати сплачувались податки та збори. Ми закликаємо працедавців не ігнорувати права найманих працівників на гарантований державою соціальний захист».
З метою інформаційної обізнаності суб’єктів господарської діяльності стосовно виплати заробітної плати не менше мінімальної, дотримання вимог чинного законодавства щодо оформлення трудових відносин з найманими працівниками, підвищення рівня заробітної плати на сайтах органів державної влади та місцевого самоврядування, інтернет виданнях у 2018 році розміщено 42 статті щодо легалізації праці та заробітної плати, підвищення її рівня. Підготовлено та проведено 5 семінарів, участь у яких прийняли 208 учасників.  Виготовлено та розповсюджено 5 видів друкованої продукції з питань легалізації трудових відносин  загальним накладом 300 екз. (1 буклет, 2 пам'ятки, 2 листівки). Проведено промоакцію "Ні заробітній платі в "конвертах!". Розміщено 3 швидкоплинні рядки щодо наслідків порушення законодавства про працю у разі допущення випадків неофіційного працевлаштування найманих працівників.
Протягом січня-вересня 2018 року, за результатами проведених Добропільським відділом адміністрування податків і зборів з фізичних осіб заходів, 248 суб’єктів підприємницької діяльності оформили трудові відносини з 485 найманими працівниками, 197  - зареєстровано фізичною особою – підприємцем,  додатково надійшло податку на доходи фізичних осіб – 944,0 тис. грн., військового збору – 78,5 тис. грн., єдиного внеску – 1350,2 тис. грн.
За результатами профілактичних заходів щодо виплати заробітної плати не менше законодавчо встановленого рівня (проведено зустрічі зі 110 суб’єктами господарювання) до бюджету додатково надійшло ПДФО – 373,6 тис. грн., військового збору – 31,1 тис. грн., єдиного внеску – 456,6 тис. грн.
Покровсько – Добропільське управління ГУ ДФС у Донецькій області звертає увагу, що підприємства, установи, організації та громадяни – суб’єкти підприємницької діяльності – при виплаті заробітної плати повинні дотримуватись чинного законодавства з питань праці. Нелегальна трудова діяльність – це відповідальність перед законом як роботодавця, так і працівника. За порушення трудового законодавства законом передбачено як адміністративну, так і кримінальну відповідальність. Оформлення трудових відносин у законодавчо встановленому порядку, офіційне отримання заробітної плати – це гарантоване право на відпочинок, забезпечення виплати заробітної плати в  повному обсязі, державний захист від незаконного звільнення.
Джерело: Покровсько-Добропільське управління ГУ ДФС у Донецькій області