пʼятницю, 26 жовтня 2018 р.

Еміне Джапарова: російський інформаційний простір формує штучні міфи про українців


      Сьогодні у Краматорську відкрився другий день форуму «Ефективне місцеве самоврядування як запорука демократичної та правової держави». У панельній дискусії, яка відкрила останній день форуму учасники обговорювали інформаційний простір, суспільне мовлення та мовлення громад.
     В ході дискусії перший заступник Міністра інформаційної політики Еміне Джапарова зазначила, що головними викликами, що впливають на інформаційний простір, є дискредитаційна кампанія з боку РФ та її пропаганда з окупованих територій.

     Також вона підкреслила, що російський інформаційний простір формує штучний міф про українців, використовуючи мову ворожнечі. Яскравим свідченням того є те, що на мережах національних та регіональних каналів РФ третина контенту присвячена Україні.
    «Аналоговий сигнал залишається пріоритетним: цифровим сигналом покрито лише 60-65 відсотків території області. У зв’язку з особливостями рельєфу (горбиста місцевість) «білими плямами» покриття цифровим сигналом є заплава ріки Сіверський Донець та міста північної частини області. Аналогове телебачення, не завжди у нормальній якості, в таких місцях є єдиним способом отримання актуальної інформації: мережі провайдерів програмної послуги в селах та селищах відсутні. Не можна обійти увагою новий для України спосіб розширення покриття українським сигналом – видачу дозволів на тимчасове мовлення в зоні проведення АТО. Завдяки тимчасовому FM-мовленню у 2017 році українські радіостанції з’явилися або збільшено їх кількість у таких населених пунктах: Авдіївці, Бахмуті, Маріуполі, Світлодарську. Національній суспільній телерадіокомпанії України надано дозвіл на тимчасове мовлення на частоті 0,873 Мгц у місті Часовому Ярі», - наголосила директор департаменту інформаційної та внутрішньої політики Наталія Чукова.
    За словами Наталії Чукової, для відновлення українського радіомовлення та збільшення території покриття Донеччина долучилась до реалізації проекту Української асоціації громад «Радіо Громад», що передбачає установку малопотужних передавачів для забезпечення невеликих населених пунктів програмами суспільного та місцевого радіомовлення. Це альтернатива проводовому радіомовленню, що реалізуватиметься шляхом сприяння переходу радіостанцій проводового мовлення у формат малопотужного FM-мовлення. В рамках цього проекту грудні планується вихід в ефір на частоті 99.9 МГц нової радіостанції у м. Дружківка.
     Також вона зазначила, що мовлення громад – це реальний шанс на розвиток власних медіа ресурсів, які зможуть стати вісником громади, та тим самим зменшити наявність так званих «білих плям» на території Донецької області. Ще один плюс – можливість ретрансляції для широкого загалу однієї з загальнонаціональних радіопрограм НСТУ.
   Нагадаємо, захід організовано Донецькою та Луганською облдержадміністраціями, Комітетом Верховної Ради України з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування, Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України за підтримки Ради Європи.
Джерело:  Прес-служба Донецької облдержадміністрації.