субота, 8 грудня 2018 р.

Легалізація заробітної плати – це соціальні гарантії

    Боротьба з виплатою заробітної плати в «конвертах», реалізація гарантій оплати праці та організація заходів щодо недопущення виникнення заборгованості із виплати заробітної плати залишається однією з важливих та актуальних тем сьогодення. Адже відносини між роботодавцями та найманими працівниками не завжди відповідають нормам законодавства. Ситуація, коли на папері зарплатня виплачується на рівні мінімальної, а решту отримують у «конверті», – розповсюджена. Також не поодинокими є випадки, коли працівники взагалі офіційно не оформлені.

    Незадекларована праця знижує доходи державного бюджету, а отже і можливість фінансування державних програм соціального спрямування, адже виплачуючи «тіньову зарплату» найманого працівника позбавляють багатьох соціальних гарантій: гарантованого розміру заробітної плати, права на оплачувану відпустку, відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами, права на оплату лікарняного, права на допомогу по безробіттю, права на соціальне страхування від нещасних випадків на виробництві й професійних захворювань, права на зарахування виробничого стажу, права на матеріальне забезпечення в порядку соціального страхування в старості.
  Суб'єктам господарювання слід пам'ятати, що використання нелегальної робочої сили, не оформлення трудових відносин або несвоєчасна реєстрація трудових відносин з найманим працівником - це порушення трудового законодавства, відповідно, роботодавцям, які порушують законодавчі вимоги при нарахуванні заробітних плат, загрожують штрафи за такі порушення.
  Покровсько – Добропільське управління ГУ ДФС у Донецькій області попереджає: роботодавці, які використовують найману працю неоформлених працівників і неофіційно виплачують заробітну плату несуть адміністративну, фінансову та кримінальну відповідальність за порушення трудового та податкового законодавства.

Джерело: Покровсько – Добропільське управління ГУ ДФС у Донецькій області.