вівторок, 29 січня 2019 р.

У Покровсько – Добропільському управлінні звертають увагу роботодавців: з 1 січня 2019 року підвищено відповідальність за нелегальні трудові відносини

   Фахівці Покровсько – Добропільського управління ГУ ДФС у Донецькій області звертають увагу роботодавців, що із зростанням з 1 січня 2019 року мінімальної заробітної плати зросли і штрафні санкції за порушення законодавства про працю. За найбільш серйозні порушення недобросовісним роботодавцям доведеться сплатити немаленьку суму штрафів.
  Наприклад, за використання нелегальної праці, відповідно до статті 265 КЗпП, передбачена відповідальність у тридцятикратному розмірі мінімальної заробітної плати за кожного неоформленого працівника - 125190 грн. Адже трудові відносини роботодавця із працівником розпочинаються із укладання трудового договору, який оформляється наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу, та повідомлення ДФС про прийняття працівника на роботу.
  Роботодавцям варто звернути увагу, що при виявленні одного нелегального працівника, доведеться сплатити штраф, якого б вистачило на сплату ЄСВ за цього ж працівника більше ніж на 11 років.
  Тож, роботодавцям потрібно ґрунтовно задуматися над офіційним працевлаштуванням власних працівників, адже економічну вигоду від використання задекларованої праці та сплати усіх належних податків і зборів видно неозброєним оком. Одним із основних джерел наповнення місцевих бюджетів є податок на доходи фізичних осіб. Ці кошти спрямовуються на вирішення соціальних проблем громад, якісне медичне обслуговування, належний рівень освіти та культури.
  Отже, тільки офіційне оформленння трудових відносин є гарантією соціального захисту найманих працівників, для роботодавців – запорукою процвітання бізнесу, а для громади – подальшого розвитку.
  Державна фіскальна служба приділяє особливу увагу заходам з детінізації ринку праці та боротьбі з виплатою заробітної плати «в конвертах». З метою запобігання порушенням у сфері податкового законодавства та легалізації трудових відносин у ДФС України функціонує телефонна «гаряча лінія» 0800-501-007.

Джерело: Покровсько-Добропільське управління ГУ ДФС у Донецькій області.