четвер, 10 січня 2019 р.

Які таємниці ховають кургани та давні поселення на Донеччині




  Горщики, уламки посуду, наконечники стріл, прикраси, обрядові речі – співробітники Донецького обласного краєзнавчого музею показали предмети археології, що були знайдені у 2018 році під час розкопок на території Донецької області. Презентація відбулася під час підсумкової прес-конференції в Антикризовому медіа-центрі.
“Музей, який після окупації Донецька був вимушений переїхати до Краматорська, відновив свою роботу у 2016 році, але й досі не має власного приміщення. Проте співробітники продовжують займатись науковою діяльністю за різними напрямками. Зокрема, здійснюють обстеження пам’яток археології – курганів і поселень. В тих випадках, якщо пам’ятка можливо буде зруйнована внаслідок господарчої діяльності, там проводять розкопки”, – розповіла Катерина Філонова, в.о. генерального директора Донецького обласного краєзнавчого музею.
   Так, влітку минулого року у Добропільському районі на території Шахівської громади під час розкопок курганів археологи знайшли поховання декількох давніх культур.
“Вік цих курганів – від 1 до 4 тисяч років. Наші археологічні дослідження показали, що поховання були зроблені приблизно у ХХ-му сторіччі до нашої ери. Ми знайшли елементи доскіфських поховань, ямної, катакомбної та зрубної культури, а також цікаву споруду – кромлех. Це таке величезне кільце з дикого каменю, яке робили навколо культових місць або могил чаклунів”, – повідомив Віталій Циміданов, начальник сектора охорони пам’яток археології, історії та культури.
   Серед знайдених предметів було багато глиняного посуду, наконечники стріл, прості прикраси з кості, різноманітні бронзові пристосування. А також унікальні знахідки – рештки лука зі стрілами та кремнієвий ніж.
“Кремній дуже твердий матеріал, тому й досі викликає здивування, як давні люди могли його обробляти. Щоб дати відповідь на це питання, а також на аналогічні, музей розпочинає новий напрямок роботи – експериментальну археологію, тобто виготовлення виробів за давньою технологією. Наразі нам вдалося освоїти саме обробку кремнію”, – зазначив Юрій Коваль, старший науковий співробітник музею.
   Незважаючи на те, що Донецьку область не можна віднести до багатих в археологічному плані регіонів, нам є чим пишатись і що зберігати. За даними науковців, заселення донецького краю почалося понад 100 тисяч років тому. Про це свідчать знахідки епохи неандертальців поблизу Курдюмівки Бахмутського району.
   Також всім відомі кургани, які є одним із типових елементів ландшафту Донеччини. У нашому краї, за підрахунками археологів, зараз на обліку близько 7260 курганів. Як правило, це могильні споруди. Вони різні як за розмірами, так і за формою. Деякі мають висоту кілька метрів. Найвищий курган на Донеччині знаходиться поблизу селища Нікольського, він підноситься на 9 метрів, що приблизно дорівнює висоті триповерхового будинку.
    Звісно ж, існують легенди про зариті у курганах скарби – козацькі, татарські, турецькі. Відтак, в усі часи знаходяться охочі ті скарби відшукати. Однак, окрім черепків від посуду та кісток, нічого цінного ті “чорні копачі” не викопують. Вони лише руйнують давні поховання, не залишаючи нащадкам інформації про минуле.
   Тому так важливо зберегти всі археологічні об’єкти на території області. А всі артефакти, які вже знайдені, повинні отримати відповідне місце розташування. Зараз музей підшукує приміщення для довгострокової оренди. Якщо все складеться, то вже влітку у Краматорську з’явиться постійна археологічна експозиція.