пʼятниця, 18 січня 2019 р.

ЯКІ СПОЖИВАЧІ ЕЛЕКТРОЕНЕРГІЇ МАЮТЬ ПРАВО НА УНІВЕРСАЛЬНУ ПОСЛУГУ, – ПОЯСНЕННЯ НКРЕКП

     З 1 січня 2019 року по 31 грудня 2020 року, право на універсальну послугу мають побутові, малі непобутові споживачі, бюджетні установи незалежно від розміру договірної потужності та інші споживачі, електроустановки яких приєднані до електричних мереж з договірною потужністю до 150 кВт.
    Це передбачено Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо покращення адміністрування та перегляду ставок окремих податків і зборів» від 23.11.2018 № 2628-VIII було внесено зміни, зокрема, в Закон України «Про ринок електричної енергії», які набули чинності з 1 січня 2019 року.
   При цьому, після 31 грудня 2020 року право на універсальні послуги мають виключно побутові та малі непобутові споживачі.
  Відповідно до положень статті 1 цього Закону постачальник універсальної послуги - визначений відповідно до цього Закону електропостачальник, який виконує зобов'язання щодо надання універсальної послуги; універсальна послуга - постачання електричної енергії побутовим та малим непобутовим споживачам, що гарантує їхні права бути забезпеченими електричною енергією визначеної якості на умовах, визначених відповідно до цього Закону, на всій території України.
      Відповідно до частини другої статті 58 Закону із змінами побутові споживачі та малі непобутові споживачі мають право на отримання універсальних послуг відповідно до цього Закону.
     Відповідно до статті 63 Закону із змінами універсальні послуги надаються постачальником таких послуг виключно побутовим та малим непобутовим споживачам.
     Постачальник універсальних послуг не може відмовити побутовому та малому непобутовому споживачу, які знаходяться на території здійснення його діяльності, в укладенні договору постачання електричної енергії.
    Фактом приєднання споживача до умов договору постачання універсальних послуг (акцептування договору) є вчинення споживачем будь-яких дій, які засвідчують його бажання укласти договір, зокрема, надання підписаної заяви-приєднання, сплата рахунка постачальника універсальної послуги та/або факт споживання електричної енергії.
 Джерело: Українське право.