пʼятницю, 1 березня 2019 р.

1 березня - Всесвітній день імунітету


     1 березня у світі щорічно відзначається «Всесвітній день імунітету». Мета цього дня, укладена в залученні широкої громадської уваги до проблем, пов’язаних з поширеністю різних імунних захворювань, а також зі збереженням та зміцненням імунітету в цілому.
      Головне завдання імунітету – захистити організм від вторгнення вірусів, бактерій, грибків тощо. Особливу увагу на стан імунної системи необхідно звертати жінкам у період вагітності і грудного вигодовування, а також пацієнтам у післяопераційний період чи після перенесених захворювань.
    Помічниками імунітету є:
1. Здоровий спосіб життя, достатній сон, свіже повітря, рух, загартовування.
2. Збалансоване раціональне харчування з обов’язковим вмістом сирих овочів, фруктів та ягід, які містять «живі» субстанції, необхідні для функціонування імунної системи. Зокрема, корисними є свіжі соки з моркви, журавлини, буряка, яблук, які правильно вживати з рослинною олією за для засвоєння жиророзчинних вітамінів, з яких вітамін Е – потужний антиоксидант. В харчовому раціоні повинні бути молочні продукти, м'ясо, риба, бобові, горіхи, продукти бджільництва та незамінні джерела фітонцидів – зелень, цибуля, часник, які сприяють очищенню організму від мікробів.
3. І, звичайно, ендорфіни, а це – позитивні емоції, сміх, приємні враження, любов до людей.
    А за допомогою до імуномодуляторів, навіть і рослинного походження, слід звертатися лише за рекомендацією лікаря.
    Всесвітній день імунітету – всього лише один день у переліку медичних дат, але його значення величезне. Адже здоровий імунітет дозволяє людині уникнути більшості захворювань, прожити здорове і повноцінне життя.

               Бажаємо всім міцного імунітету !