середу, 27 лютого 2019 р.

Оформляйте офіційно трудові відносини з найманими працівниками


   Покровсько-Добропільське управління ДФС у Донецькій області інформує громадян щодо переваг офіційного оформлення трудових відносин з працедавцями.
  Легальна робота гарантує працівнику належний соціальний захист, тоді як працюючий без трудового договору працівник позбавлений трудових прав.
  Серед переваг легального працевлаштування – гарантовані соціальні виплати у разі настання страхового випадку: соціальна захищеність у разі хвороби, допомога на випадок безробіття, оплачувана відпустка, гідне пенсійне забезпечення в майбутньому, а також це право на субсидію, право на використання податкової знижки у випадках, передбачених законом.
  Статтею 46 Конституції України передбачено право громадян на соціальний захист, який забезпечується завдяки сумлінній та своєчасній сплаті єдиного внеску, який є основним джерелом фінансування державних соціальних видатків, що гарантуються державою для незахищених верств населення.
   Законом України від 8 липня 2010 року № 2464-VІ «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі - Закон 2464) визначено, що єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (ЄВ) – обов'язковий платіж до системи загальнообов'язкового державного соціального страхування, з метою забезпечення захисту прав застрахованих осіб та членів їхніх сімей на отримання страхових виплат (послуг) за діючими видами загальнообов'язкового державного соціального страхування у випадках, передбачених законодавством.
  Закон 2464 передбачає, що ЄВ підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника. За наявності у платника ЄВ одночасно із зобов'язаннями із сплати ЄВ зобов'язань із сплати податків, інших обов'язкових платежів, передбачених законом, або зобов'язань перед іншими кредиторами зобов'язання із сплати ЄВ виконуються в першу чергу і мають пріоритет перед усіма іншими зобов'язаннями, крім зобов'язань з виплати заробітної плати (доходу).
  Несплачений ЄВ призводить до втрати страхового стажу, необхідного для призначення пенсій у майбутньому, адже періоди роботи зараховуються до страхового стажу лише за умови сплати страхових внесків у сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок.
   Частиною1 ст.24 Закону 2464 визначено, що страховий стаж - це період (строк), протягом якого особа підлягає загальнообов'язковому державному пенсійному страхуванню та за який щомісяця сплачені страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок.
   Відповідно до п.3 частини 1 ст. 1 Закону 2464 застрахована особа - це фізична особа, яка відповідно до законодавства підлягає загальнообов'язковому державному соціальному страхуванню і сплачує (сплачувала) та/або за яку сплачується чи сплачувався у встановленому законом порядку ЄВ.
   У разі несплати ЄВ (неподання обов'язкової звітності з єдиного внеску) фізичною особою, по ній будуть відсутні дані щодо зарахування страхового стажу необхідного для призначення пенсії.
  Звертаємо увагу всіх роботодавців, що своєчасна та в повному обсязі сплата ЄВ це, перш за все, виявлення поваги до трудового колективу підприємства, до кожного з найманих працівників, прояв реальної турботи про них, інвестування в їхнє майбутнє: в гідні пенсії, фінансування інших гарантованих державою соціальних обов’язків та стандартів, це запорука зростання добробуту та гарантія соціального захисту населення.
   Саме завдяки своєчасно сплаченому ЄВ держава забезпечує громадянам право на соціальний захист на випадок безробіття, нещасних випадків на виробництві чи професійних захворювань, гідне пенсійне забезпечення та інші соціальні виплати. Тому обов’язок платника ЄВ - своєчасно та в повному обсязі його нараховувати і сплачувати.
   Уточнити порядок сплати та подання звітності з ЄВ можна у контролюючому органі за основним місцем обліку, або скориставшись Загальнодоступним інформаційно-довідковим ресурсом ІДД ДФС за посиланням: http://zir.sfs.gov.ua.
   Потурбуйтесь про власне майбутнє, забезпечте собі гідне пенсійне забезпечення – вимагайте від роботодавців офіційного оформлення трудових відносин!
  Довідково: За даними Державної служби статистики середня заробітна плата в Україні на одного працюючого за грудень 2018 року склала 10573 грн., у вугільній галузі – 14160 грн., торгівельній – 10962 грн., транспортній – 10670 грн., будівельній – 9574,0 грн., у галузі освіти – 8364 грн., охорони здоров’я – 7340 грн.



Джерело: Покровсько-Добропільське управління ГУ ДФС у Донецькій області.