пʼятницю, 26 квітня 2019 р.

Чорнобиль – біль душі людської


     Чорнобиль… Мертва зона… Сьогодні такі слова гірким болем відлунюються у наших серцях.
     25 квітня 2019 року в Новоукраїнській сільській бібліотеці відбулася година пам’яті «Чорнобиль – біль душі людської», присвячена вшануванню: пожежників, військовослужбовців, будівельників, учених, медиків, які брали участь у ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС.

     На захід були запрошені: учасник ліквідації ЧАЕС Михайло Іванович Похил, мешканець села Новоукраїнки та депутат Святогорівської селищної ради П.М. Смучок. Бібліотекар розповіла присутнім про історію Чорнобильської АЕС, про причини цієї аварії та про її наслідки.
    Хвилиною мовчання вшанували пам’ять ліквідаторів ЧАЕС. Також учасники заходу переглянули документальну відеострічку «Битва за Чорнобиль» та ознайомилися з виставкою літератури, яка присвячена подіям аварії на Чорнобильській АЕС. Літописцями чорнобильської трагедії стали українські письменники Володимир Яворівський, Борис Олійник, Ліна Костенко, Іван Драч та інші.   
   Єдине, що наше людство може зараз віддати героям-ліквідаторам, які самовіддано рятували людські життя, це — пам’ять. Ці люди, не шкодуючи сил і життя, виконали присягу на вірність народові України. Година пам’яті є даниною пам'яті всім загиблим та пересторогою всім живим і прийдешнім поколінням.