четвер, 25 квітня 2019 р.

Кір: симптоми, діагностика, лікування


     Кір – це гостре інфекційне захворювання вірусної природи з повітряно-краплинним механізмом передачі, надзвичайно заразне. З початку 2019 року в Україні було зафіксовано кілька спалахів кору, а в лікарні потрапили як діти, так і дорослі. За перший квартал 2019 року кором перехворіло приблизно 600 чоловік. Всього локалізовані 14 епідемічних осередків цієї інфекції. 70% від загального числа хворих дало велике промислове місто Маріуполь.
    Характеризується лихоманкою, розвитком катарального синдрому і характерним плямисто - папульозним висипом. Джерелом інфекції є хвора людина. Чинниками зараження є – знаходження поряд з хворою людиною в закритому приміщенні, наприклад, квартира, офіс, громадський транспорт, шкільні класи, аптека, кафе, супермаркет, ринок тощо.
   Сприяє зараженню підвищена скупченість людей в одному приміщенні, коли вірус легко передається від хворого до здорового при кашлі, чханні, розмові. Так званий прихований період складає від 8 до 17 днів, у ряді випадків – до 21 дня.
  Кір розпочинається гостро з підвищення температури тіла до 38 – 38,5 С з появи кашлю, нежиті. Ці ознаки хвороби наростають впродовж двох-трьох діб. З 4 – 5 доби хвороби з’являється висип плямисто - папульозного характеру, спочатку на обличчі та шиї, на плечах, наступного дня – на тулубі, після цього - на нижніх кінцівках. Ця так звана етапність поширення висипу характерна для кору.
  З появою висипу стан хворих, як правило, погіршується. Температура тіла досягає свого максимуму до 39,5 – 40,0 С, виражений кашель, нежить. Для кору в цей період характерний кон’юнктивіт та світлобоязнь. В цілому обличчя хворого корі нагадує вид заплаканої дитини.
   Переконливе прохання не займатися самолікуванням. Ускладненнями кору можуть бути пневмонія і енцефаліт (ураження головного мозку). Кір може призвести до смерті. Тільки сімейний лікар, провівши огляд хворого, може запідозрити інфекцію і призначити лікування або направити в інфекційний стаціонар.
   Звертайтеся до медичних працівників вчасно!
  Дві дози вакцини забезпечують довічний захист від захворювання. Щеплення проводять у віці 1 та 6 років. За І квартал 2019 року було провакциновано 86 дітей Добропільського району.
  Кір – надзвичайно заразна інфекція, що передається повітряно-краплинним шляхом, надійною та поки що єдиною профілактикою якої є профілактичне щеплення.
  Шановні батьки! Єдина причина, з якої дитина потребує вакцинації, – це захист від захворювання на кір. Діти потребують щасливого дитинства, вони потребують захисту від хвороби, яка призводять до госпіталізації, викликає каліцтво, забирає життя.