пʼятницю, 31 травня 2019 р.

31 травня - Всесвітній день без тютюну

   Щорічно 31 травня в усьому світі відзначається Всесвітній день без тютюну, метою якого є об’єднання прогресивного людства для боротьби з тютюновою епідемією, що полонила багато країн нашої планети.
   Паління належить до числа найбільш поширених шкідливих звичок в більшості країн світу. Щорічно від причин, пов’язаних з палінням, передчасно помирає більше людей, ніж від дорожньо-транспортних пригод, вживання наркотиків або СНІДу.
  Залежність від нікотину внесено у Міжнародну класифікацію хвороб і визнано однією з найбільш важких форм наркоманії через наявність фізичного і психофізичного звикання організму до тютюну. Більш того, куріння тютюну за ступенем звикання обійшло навіть такі важкі наркотики як героїн і кокаїн і поступається лише алкоголю. Статистика свідчить, що вагома частка онкологічних захворювань, хвороб серцево-судинної системи, центральної нервової системи, органів травлення і дихання викликана або посилена саме палінням. Майже 99% всіх хворих на рак легенів у світі - курці зі стажем від п'яти років і вище.
   Україна випереджає більшість країн Європи за кількістю курців. Ця шкідлива звичка викликає в Україні 100-110 тисяч смертей щорічно. Людина, яка палить, втрачає, в середньому, щонайменше 13,2 року свого життя.
  Боротьба з палінням є не тільки медичною, а й соціальною проблемою. Викликає занепокоєння переміщення куріння у більш ранні вікові групи населення та поширення його серед осіб жіночої статі. Із кожних 100 курців 53 намагається кинути палити, але лише 13 це вдається.
  Але сьогодні відомо багато ефективних методів лікування тютюнозалежності, а також засобів, які замінюють нікотин. При бажанні можна знайти можливість назавжди залишити сигарету. Доброю новиною є те, що людина одержує суттєві шанси поліпшити здоров’я, кинувши палити в будь-якому віці.
     Кидайте цю згубну звичку і будьте здорові!