вівторок, 7 травня 2019 р.

7 ТРАВНЯ - ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ БОРОТЬБИ З БРОНХІАЛЬНОЮ АСТМОЮ

 
    Астма – це хронічна хвороба, яка найчастіше проявляється періодичними нападами задишки та свистячими хрипами. Частота та ступінь важкості цих симптомів можуть бути різними. Наприклад, інтервал між нападами може коливатися від однієї години до одного дня. Як правило, напади відбуваються під час фізичної активності або вночі. 
   За оцінками ВООЗ, 235 мільйонів осіб у всьому світі страждають від цього захворювання. На бронхіальну астму можуть хворіти люди усіх вікових груп, але найчастіше це діти та молодь. Такі тенденції є однаковими як для України, так і інших країн світу. Основними факторами ризику розвитку астми є генетична схильність у поєднанні з вдихуваними речовинами і частинками, які перебувають у навколишньому середовищі і можуть провокувати алергічні реакції або подразнювати повітряні шляхи. Це:
- алергени всередині приміщень (наприклад, кліщі домашнього пилу в постільній білизні, килимах і м'яких меблях, забруднення повітря і лупа тварин); 
- алергени поза приміщеннями (квітковий пилок і пліснява); 
- тютюновий дим; 
- хімічні речовини на робочому місці; 
- забруднення повітря. 
    Фактори, які сприяють розвитку бронхіальної астми, – це домашні алергени (пил і пилові кліщі, пліснява), домашні тварини (шерсть, пір’я, слина тощо), таргани і засоби побутової хімії. 
    Несприятливі погодні умови (холодне повітря), сильне емоційне (страх або гнів) та фізичне навантаження можуть викликати посилення симптомів або розвиток ускладнень астми. 
  Щоб зменшити ризики бронхіальної астми, підтримуйте чистоту в домі – регулярно прибирайте і провітрюйте приміщення. Стежте за рівнем сухості повітря в домі, за потреби зволожуйте і фільтруйте повітря спеціальними приладами. 
   При перших підозрах на алергію, зверніться до лікаря. 
   Завдяки ранньому лікуванню можна досягти стійкої ремісії, а прийом базових препаратів сповільнює прогресування хвороби. 
   Астма – це те захворювання, яке вимагає медичного контролю. Небезпечно його недооцінювати. Якщо ви не будете дотримуватись спеціального режиму лікування, то наслідки можуть бути трагічними. 
    Ліки від бронхіальної астми можна отримати безкоштовно або з незначною доплатою за програмою «Доступні ліки». Для цього Вам необхідно звернутися до свого сімейного лікар. 
   Будьте активними. Навіть якщо ви не займаєтесь спортом, мотивуйте себе гуляти щодня за будь-якої погоди.