четвер, 30 травня 2019 р.

Що потрібно знати при заправці автомобілів скрапленим газом


   Останнім часом збільшується кількість автовласників, які встановлюють на свої авто газобалонне обладнання (далі – ГБО), разом з тим частішають випадки негативного досвіду при заправці газом. Скарги переважно викликані підозрами на недолив або перелив, які є однотипними: «В мене балон на 42 л, а Ви залили 44 л. Ви мене обдурили». Подальші обговорення призводять до створення домислів та міфів про несправність функціонування паливно роздавальної колонки (далі – ПРК). Спробуємо пояснити, чому виникають такі ситуації.
    Встановлений автомобільний газовий балон не є метрологічно регульованим засобом вимірювальної техніки виміру та не повірений метрологічною службою і місткість вказана на бірці або у паспорті є приблизною, можлива похибка до 20%, виробники по різному маркують ГБО. Так, дехто з виробників пише загальний об’єм і вказують максимальну наповненість до 80-85%, інші вказують максимальну наповненість на 80% та об’єм 40 літрів, хоча насправді об’єм балона може складати 50 літрів, у разі коли у водія відсутній паспорт на ГБО або інші підтверджувальні документи, то йому буде важко з’ясувати місткість ГБО. Важливим є встановлення мультиклапанів (відсікачів), оскільки, балон не можна заправляти більш ніж на 85%. У багатьох випадках відсікач є не справним або взагалі відсутній, у разі коли відсікач не спрацьовує або несправний, ПРК автоматично може заповнювати балон далі, понад 85%.
    Газова ПРК є засобом вимірювальної техніки й має бути повірена сертифікованою метрологічною службою, про що видається свідоцтво про повірку законодавчо регульованого засобу вимірювальної техніки, яке повинне знаходитися на автозаправній станції (далі — АЗС), а колонка (елементи настроювання (блок управління) повинні бути опломбовані співробітниками ДП «Укрметртестстандарт».
    Отже, у разі виникнення сумнівів щодо правильності наповнення газової ПРК, водій має право вимагати від адміністрації АЗС, свідоцтво про повірку законодавчо регульованого засобу вимірювальної техніки ПРК, візуальний огляд наявності пломб на ПРК, у разі необхідності можна зробити контрольний пролив ПРК на точність за допомогою повіреного метрологічною службою еталонного мірника.
Джерело: Добропільське районне управління Держпродспоживслужби.