пʼятницю, 31 травня 2019 р.

РЕКОМЕНДАЦІЇ НАСЕЛЕННЮ ЩОДО САНАЦІЇ ШАХТНИХ КОЛОДЯЗІВ


    Вживання якісної води для пиття є однією з найважливіших запорук збереження здоров’я людини і її довголіття. Але потрібно пам’ятати, що вода може бути одним з факторів передачі небезпечних інфекційних захворювань, в першу чергу кишкових, а також хвороб, спільних для людей і тварин, які передаються мишевидними гризунами (туляремії, лептоспірозу та інших).
   В сільських населених пунктах найбільш поширеним джерелом питного водопостачання є підземні грунтові води, які потрапляють до населення найчастіше через приватні шахтні колодязі.

   Забруднення грунтової води може відбутися як у грунтовому потоці, так і в шахтному колодязі при потраплянні різного складу забруднівачів - від залишків пестицидів та агрохімікатів до бактеріальних агентів від хворих тварин. Саме тому, територію поблизу колодязя, слід утримувати в чистоті та організовувати відведення поверхневого стоку.
  Колодязна вода, що використовується для господарсько - питних потреб, повинна бути епідемічно безпечною (не містити бактеріального забруднення), нешкідливою за хімічним складом та приємною за органолептичними (смаковими) властивостями.
   Дезінфекцію колодязів проводять за епідемічними показаннями та з профілактичною метою: при встановленні бактеріального забруднення води, при виникненні надзвичайних ситуацій (повеней, затопленні територій, в результаті відтаювання снігів), після ремонту колодязя. Тому саме весною питання щодо очищення та дезінфекції колодязів, з метою забезпечення якісною питною водою постає важливим.
   Знезараження води у колодязях проводиться передбаченими для цих цілей дезінфекційними засобами, дозволеними до застосування Міністерством охорони здоров’я України і які внесено у відповідний державний реєстр дезінфекційних засобів.
  З метою отримання послуг щодо санації (дезінфекції) шахтних колодязів рекомендовано звертатися до компетентних з цього питання установ.
   Дотримуйтесь порад фахівців, піклуйтесь про своє здоров’я!


Джерело: Добропільське районне управління Держпродспоживслужби.