четвер, 2 травня 2019 р.

Що необхідно знати про нітрати і нітрити

  Нітрати і нітрити широко використовуються в різних областях народного господарства, у тому числі і при виробництві продуктів харчування. Нітрати зустрічаються в різних об'єктах довкілля, будучи елементом мінерального живлення рослин. Надмірне застосування азотвмісних мінеральних і органічних добрив, сприяє процесам контамінації грунту, природних вод і рослинних продуктів харчування нітратами. 
 Тому немає продуктів харчування рослинного походження без нітратів - їх може бути більше або менше гранично допустимих концентрацій. Ще середньовічний швейцарський лікар Парацельс говорив: "Все є отрута і все є ліки. Тільки доза робить ліки отрутою і отруту - ліками". Нітрати добре розчинні у воді і швидко всмоктуються в кров. Самі по собі нітрати малотоксичні, проте в кишківнику більшості людей ( в т.ч. і у дітей раннього віку) зустрічаються штами кишкової палички або інша мікрофлора, яка відновлює нітрати в нітрит, що є у багато разів токсичніше за перші. Це і обумовлює високу сприйнятливість людей до нітратів. 
  Хоча кількість отруєнь нітратами нині незначна, необхідно враховувати, що інтоксикації ними характеризуються досить важкою течією і можуть закінчуватися летальним кінцем. Нітрити у дорослої людини (нітрит натрію застосовується при виготовленні ковбас) викликає смертельні отруєння при випадковому прийомі нітриту натрію в дозі 33 мг. на 1 кг маси тіла, загибель тримісячної дитини настає після прийому 350 мг. нітриту натрію. Отруєння настають швидше і протікають важче при надходженні нітратів в організм з водою. Нітратна інтоксикація пов'язана з утворенням високого рівня метгемоглобіну в крові і розвитком ціанозу. Групи підвищеного ризику представляють діти до 3-х років, а особливо немовлята у віці до 1 року, яких вигодовують сумішами, приготованими на воді з концентрацією нітратів понад 50 мг/дм³. Чутливі до нітратів також особи похилого віку, хворі анемією, люди із захворюваннями дихальної системи і хворобами серцево-судинної системи.
   Упродовж останніх років вода в колодязях громадського користування Добропольского району по хімічному складу не відповідає ГосСанПиНу 2.2.4.-171-10 "Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною" та перевищує від 60 до 70% за вмістом нітратів. Це було відмічено в колодязях сіл Добропілля, Ганнівка, Кутузівка, Вірівка, Веселе, Грузьське, Криворіжжя, Завидо-Кудашеве, Шахове, Новоторецьке, Володимирівка, Суворове, Світле, Шевченко і Святогорівка. А в селі Благодать відмічений найвищий вміст нітратів - 600 мг./дм.куб., що більш ніж в 10 разів перевищує нормативні показники. У сільськогосподарських продуктах найбільше відхилення було перевищення ГДК нітратів в два рази – у динях.
   Клінічні ознаки отруєння нітратами з'являються через 1 - 1,5 години після їх потрапляння в організм. На початку виникає ціаноз (посиніння) губ, слизових оболонок, нігтів. При потраплянні нітратів з їжею латентний період захворювання триваліший, частіше від 4 до 6 годин. Клінічній картині отруєння характерні симптоми з боку нервової системи: загальна слабкість, сильні головні болі в потиличній області, сонливість (у дітей занепокоєння), запаморочення, потемніння в очах, порушення координації рухів. При отруєнні нітратами ніколи не буває підвищення температури тіла. Це можливо тільки при додатковому обсіменінні їжі мікрофлорою і її розмноженні.
   З метою попередження виникнення отруєння дітей, не рекомендується приготування дитячого харчування на воді з бюветів, колодязів і каптажів джерел в яких вміст нітратів перевищує гігієнічні нормативи.
    Однією з причин наявності нітратів в колодязях і каптажах є недотримання їх власниками вимог санітарних норм при облаштуванні і утриманні колодязів, що призводить до забруднення питної води, а так само її природною мінералізацією і робить її непридатною для вживання людиною.
  Управління Держпродспоживслужби в Добропільському районі рекомендує населенню дотримуватися наступних профілактичних заходів:
- овочі, фрукти, баштанні для споживання придбати тільки в магазинах і на ринках, де існує ветеринарний контроль, а так само тільки за наявності відповідних документів, які підтверджують проходження цих продуктів контрольних досліджень і відповідність їх вимогам якості і безпеки (повинні знаходитись у продавця);
- місця облаштування бюветів, колодязів і каптажів джерел слід розташовувати на незабрудненій і захищеній території, яка знаходиться вище за течією грунтових вод на відстані не менше ніж 30 м від магістралей з інтенсивним рухом транспорту і не менше ніж 50 м (для індивідуальних колодязів - не менше ніж 20 м) від стічних, вигрібних ям, споруд і мереж каналізації, складів добрив і отрутохімікатів, місць утримання худоби і інший місць забруднення грунту і підземних вод;
- територію поблизу колодязя, каптажа джерела або бювету потрібно тримати в чистоті і організовувати відведення поверхневого стоку;
- в радіусі 50 м від бюветів, колодязів і каптажів джерел не дозволяється здійснювати миття транспортних засобів, водопій тварин, облаштовувати водойми для водоплавної птаці, розміщувати пристрої для приготування отрутохімікатів і іншу діяльність, яка може привести до забруднення грунту і води;
- не облаштовувати бювети, колодязі і каптажі джерел в місцях, які затоплюються, підпадають під розмиви, зрушення і інші деформації, на понижених і заболочених територіях;
     При підозрі на отруєння нітратами і нітритами, що потрапили в організм через травний тракт, рясно промивають шлунок, хворому дають суспензію активованого вугілля (2 столових ложки на склянку води) з подальшим зверненням до лікаря.

Джерело: Добропідьське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Донецькій області.