середу, 12 червня 2019 р.

На захисті інтересів стареньких



      Завідуючою відділенням соціальної допомоги вдома територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Добропільського району Зінченко І.О. здійснено контрольне відвідування, з метою перевірки виконання соціальними робітниками Наталею Харенко та Анжелою Міщенко, якості надання соціальної послуги догляду вдома у селищі Світле Світлівської сільської ради.
    Наталя Леонідівна обслуговує 7 потребуючих послуги догляду вдома. Під час контрольного відвідування підопічні тепло відгукувалися про роботу соціального робітника, яка не тільки прибирає приміщення, готує їжу, доставляє продукти, воду, але й пере та надає санітарно-гігієнічні послуги.

   Наталя Харенко старається все зробити сама, але є види робіт, де потрібна чоловіча сила та вміння, наприклад, покосити траву. Тут на допомогу їй приходять син та чоловік. Старенькі сприймають це, як належне, адже вони давно звикли до такого ставлення соціального робітника, до їхніх проблем.
   Анжелу Міщенко 8 підопічних чекають з нетерпінням, адже з її приходом у кожного всі справи починають вирішуватись. Без нагадування, без зайвих слів Анжела Анатоліївна сумлінно трудиться на подвір’ях стареньких. Крім слів подяки за її труд, є ще побажання здоров’я.
  Контрольне відвідування поєднує в собі не тільки контроль якості надання соціальних послуг, але й виявлення проблем. Сільський голова особисто приходив в терцентр для оформлення інвалідного візка для жителя селища Світле. При більш детальному ознайомленні зі справою, вияснилось, що потерпілий підпадає під категорію набувача соціальної послуги догляду вдома, притому ж безкоштовно.
  Робота соціального робітника містить в собі багато підводних рифів: отримувачі соціальної послуги догляду вдома - люди віком 80-90 років. Вони за станом здоров’я багато чого не розуміють, не пам’ятають, перебувають у якомусь своєму вимірі часу. Соціальний робітник дуже терпляче, дохідливо, чемно старається роз’яснити ситуацію, заспокоїти.
 Прийти на допомогу потребуючим, вирішити їх проблеми – це головне завдання соціальної служби.