вівторок, 11 червня 2019 р.

Енергоощадність та енергозбереження завжди на часі


            НОВИНИ ІЗ СЕСІЙНОЇ ЗАЛИ

  На 35 черговій сесії Добропільської районної ради, яка відбулася 24 травня 2019 року, затверджено районну Програму з відшкодування частини відсотків за кредитами, залученими на заходи з енергозбереження та підвищення енергоефективності для населення Добропільського району на 2019-2020 роки, ініціатором розроблення якої виступив відділ містобудування, архітектури та житлово-комунального господарства Добропільської райдержадміністрації.
Основне споживання теплової енергії на опалення будинку це компенсація теплових втрат через вікна, стіни, дах, підлогу та за рахунок вентиляції. Враховуючи загальну кількість будинків і споруд та питомі витрати енергії на їх теплозабезпечення, необхідно приділяти величезну увагу теплоізоляції та енергозбереженню.

Для прискорення та стимулювання цього процесу Програмою пропонується механізм використання коштів, передбачених за рахунок місцевих бюджетів Добропільського району на часткове відшкодування відсоткових ставок по залученим у банківських установах короткострокових кредитах, що надаються населенню Добропільського району на впровадження заходів щодо ефективного використання енергетичних ресурсів та енергозбереження.
Відшкодування відсотків передбачається за кредитами, залученими у 2019–2020 роках, погашення яких передбачається до завершення 2020 бюджетного року. При цьому відшкодування здійснюється за кредитами, отриманими після набрання чинності Програми.
Відшкодування відсотків за наданими кредитами здійснюється за напрямками та заходами визначеними у Програмі. Рівень відшкодування відсоткових ставок на надані банківськими установами кредитами становить не більше 10% річних та не більше 2,0 тис грн. з розрахунку на одноквартирний житловий будинок.
Джерела фінансування Програми – місцевий бюджет Добропільського району, кредитні ресурси та кошти населення.
Головним розпорядником коштів є Добропільська райдержадміністрація, а по міжбюджетних трансфертах, що перераховуються сільським та селищній радам, фінансове управління райдержадміністрації.

Рішенням Добропільської районної ради рекомендовано виконавчим органам сільських, селищної рад розробити та затвердити відповідні місцеві програми та передбачити в місцевих бюджетах кошти, необхідні для їх виконання.