пʼятницю, 26 липня 2019 р.

Щодо технічного обслуговування та ремонту реєстраторів розрахункових операцій центрами сервісного обслуговування


      Центр обслуговування платників Мирноградської ДПІ Покровсько-Добропільського управління ГУ ДФС у Донецькій області інформує платників податків, що відповідно до статті 1 Закону України від 05.07.1995 №266/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» ЦСО – це суб’єкт господарювання, який за договором з постачальником надає послуги щодо введення в експлуатацію, технічного обслуговування, гарантійного, післягарантійного ремонту реєстраторів розрахункових операцій.

   Суб’єкти господарювання відповідно до пунктів 1,14 статті 3 Закону зобов’язані:
- проводити розрахункові операції на повну суму покупки (надання послуги) через зареєстровані, опломбовані у встановленому порядку та переведені у фіскальний режим РРО;
- вводити в експлуатацію, проводити технічне обслуговування без порушення раніше здійсненого належним чином опломбування РРО, ремонтувати РРО через ЦСО в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.
     ЦСО, які уклали договори з виробником, згідно з Порядком ведення реєстру центрів сервісного обслуговування реєстраторів розрахункових операцій, затвердженого наказом Мінфіну від 13.02.2019 №64 включаються до реєстру центрів сервісного обслуговування реєстраторів розрахункових операцій.
   ЦСО зобов’язані проводити свою діяльність згідно з Порядком технічного обслуговування та ремонту реєстраторів розрахункових операцій, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 12 травня 2004 року №601. ЦСО несе встановлену законодавством відповідальність за відповідність РРО, який перебуває на технічному обслуговуванні в такому ЦСО, програмній та конструкторсько-технологічній документації виробника.
    ЦСО здійснює введення в експлуатацію та опломбування РРО, їх технічне обслуговування та ремонт виключно на підставі укладених з користувачами відповідних договорів. Виконання зазначених робіт особами або ЦСО без укладання з користувачами договорів забороняється.
    Користувачі самостійно обирають ЦСО з числа тих, які мають право на технічне обслуговування та ремонт відповідних моделей РРО. У разі переходу на технічне обслуговування до іншого ЦСО користувач зобов’язаний пере опломбувати РРО. Застосування РРО, опломбованого засобами контролю ЦСО, з якими користувач не уклав договір про технічне обслуговування та ремонт такого РРО, вважається порушенням встановленого порядку опломбування. У разі застосування при здійсненні розрахункових операцій незареєстрованого, неопломбованого або опломбованого з порушенням встановленого порядку РРО, до суб’єктів господарювання застосовуються фінансові санкції згідно із статтями 17,18 Закону.