пʼятницю, 26 липня 2019 р.

Обережно! Ботулізм!


     Проблема ботулізму нині доволі актуальна. За даними Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, у поточному році у нашій державі намітилася тенденція до погіршення санітарно-епідеміологічної ситуації щодо захворювання на ботулізм. Особливе занепокоєння викликає збільшення кількості захворювань, які пов’язані із вживання рибної продукції, зокрема промислового виробництва.
 У зв’язку цим нагадаємо, які заходи слід вжити, аби вберегтися від цієї небезпечної недуги.

  Довідка: ботулізм – гостре інфекційне захворювання, що виникає внаслідок вживання продуктів, які містять отруйні речовини (токсини), що виробляються бактеріями ботулізму. Цей токсин є однією з найсильніших біологічних отрут. Збудник хвороби міститься в ґрунті, озерах, морях, мулі, у вмісті кишківника тварин, птахів, молюсків і риб. Тому людина може заразитися ботулізмом при вживанні продуктів тваринного і рослинного походження, що не пройшли достатню термічну обробку. Найчастіше збудник міститься в консервах, а також у продуктах тривалого зберігання: шинці, ковбасах, в'яленій і солоній рибі. При цьому запах, смак і зовнішній вигляд продуктів не змінюється.
    Збудники ботулізму можуть існувати тільки в безкисневому середовищі. У цих умовах мікроби підтримують свою життєдіяльність і виробляють токсин. Консервація є найсприятливішим середовищем для розмноження бактерій. Найбільшою загрозою для здоров'я людини є домашні консерви. Самостійно відрізнити заражені продукти від доброякісних можна тільки за такою зовнішньою ознакою, як здуття кришки на банці, що пов’язано із накопиченням газоподібних продуктів життєдіяльності паличок ботулізму. Іноді смак, запах і вигляд продукту можуть не змінюватися.
 Сприйнятливість людини до цієї хвороби висока. Інкубаційний період захворювання триває від кількох годин до доби (рідше – до 2-3 днів). Його тривалість залежить від кількості ботулотоксину, що потрапив в організм хворого. Зазвичай захворювання починається раптово. Перші ознаки, що мають насторожити, – порушення зору, виникнення м’язової слабкості, поява сухості у роті, відчуття «туману», двоїння предметів, «сітка» перед очима, далекозорість.
  Оскільки ботулізм важке захворювання, що викликає незворотні наслідки і може призвести до смерті хворого, займатися самолікуванням категорично не рекомендується. До приїзду бригади медичних працівників необхідно провести заходи, які сприятимуть зниженню концентрації токсинів в організмі людини.
  Враховуючи важкий характер перебігу хвороби та можливі наслідки, краще проводити заходи щодо профілактики ботулізму, головними із яких є:
- не купувати консервовані продукти домашнього приготування;
- не робити самостійно консерви з м’яса, риби і грибів;
- не вживати домашні консервовані продукти, виготовлені знайомими;
- зберігати домашні консерви при температурі від +2 до +6оС;
- знищувати «бомбажні» (здуті) банки;
- дотримуватися чистоти при обробці продуктів для консервування і не використовувати зіпсовані овочі та фрукти;
- відмовитися від вживання напівпросмажених стейків, м'яса з кров'ю, копченої та сирої риби;
- не брати в дорогу та на відпочинок продукти, що швидко псуються;
- ковбасу, шинку, солону і копчену рибу, сало – всі продукти, які не піддаються термічній обробці, зберігати тільки в холодильнику.
    У випадку виявлення перших ознак харчового отруєння не потрібно займатися самолікуванням. Необхідно терміново звернутися по медичну допомогу до найближчого лікувально-профілактичного закладу.
   Увага! Виникненню хвороби легше запобігти, ніж її лікувати. Будь-яке отруєння не проходить безслідно. Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких, а особливо дітей.




Джерело інформації: Добропільське районне управління Держпродспоживслужби.